West-Friesland

NL
V

Zeilers én e-sailers gaan voor winst in eerste virtuele Medemblik Regatta

4 juni 2020, 11.05 uur · Aangepast 4 juni 2020, 11.35 uur · Door Redactie

MEDEMBLIK - Vandaag zou hij van start gaan: de Medemblik Regatta 2020. Helaas is het evenement vanwege de coronacrisis afgelast, maar de competitie gaat online verder. Vanmorgen zijn de eerste e-sailers van start gegaan in de virtuele Medemblik Regatta.

Organisator van de Medemblik Regatta is Frans Hin. "De regatta wordt al 36 jaar gehouden en dit is de eerste keer dat het afgelast is. Zonde." In samenwerking met World Saling is nu een virtuele versie van de Medemblik Regatta opgezet. "Het is natuurlijk niet plaatsvervangend, maar het is hartstikke leuk dat we toch iets kunnen doen."

E-sailing groeit

Het zogenaamde e-sailing is de laatste jaren in opmars en tijdens de coronacrisis nog verder gegroeid. "Veel zeilers vinden het - naast het trainen op het water - echt leuk om het spelletje op de kant voort te zetten." De uitdagingen op de kant lijken sterk op die van het water: zo draait de wind verschillende kanten op en wordt sterker en zwakker. Hierdoor moet je dezelfde soort overwegingen maken als je in de boot zou doen.

Quote

"Je komt in de potjes bekende namen tegen. Zo vaar ik toch nog tegen mijn concurrenten"

Bart Lambriex - olympisch zeiler en e-zeiler

E-sailing gaat niet altijd gelijk op met de variant op het water, vertelt Hin. "Er zijn ook e-zeilers die online sterk zijn en in het water niet. Het leuke aan de online competitie is dat amateurs ineens tegen echt grote namen kunnen zeilen."

Bart Lambriex is olympisch zeiler en behoort in de top van e-sailing, maar ook in het water. Hij is blij met dit alternatief. “Het is natuurlijk heel jammer dat alle zeilwedstrijden zijn afgelast, maar daarom ook juist heel cool om een aantal van die wedstrijden alsnog virtueel te varen. Je komt in de potjes bekende namen tegen. Zo vaar ik toch nog tegen mijn concurrenten!”

Kalender

De eerste Medemblik Challenge start op 4 juni om 08.00 uur 's ochtends Nederlandse tijd en duurt 44 uur. Deze eerste wedstrijden worden virtueel gezeild in de olympische Nacra 17 klasse. De tweede Medemblik Challenge start op 6 juni om 4.00 uur Nederlandse tijd en eindigt 44 uur later op 7 juni om middernacht. Deze races worden virtueel gezeild in de olympische 49er klasse.

Voor de kampioenschappen e-sailing zijn geen kwalificaties nodig, iedereen kan dus meedoen en maakt kans om punten te verdienen voor de wereldranglijst e-sailing. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier