Ga naar Content

De Peiling: Heeft Tata Steel volgens jou nog toekomst in Noord-Holland?

Het rommelt opnieuw bij Tata Steel in IJmuiden. Stakingen lijken onvermijdelijk na het plotselinge ontslag van de Nederlandse directievoorzitter en een reorganisatie bij de Indiase staalgigant waarbij opnieuw banen in IJmuiden verdwijnen. Hoe zie jij de toekomst van Tata in Noord-Holland?

Foto: ANP

Werkgelegenheid
Tata Steel is een van de grootste staalproducenten in Europa, met vestigingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Bij de vestiging in IJmuiden werken zo'n 9.000 mensen. Tata in IJmuiden produceert jaarlijks 7 miljoen ton staal, goed voor een omzet van van 5,1 miljard euro.

Boos
Het personeel van de staalfabrikant is boos over het recente gedwongen vertrek van de Nederlandse directievoorzitter Theo Henrar, die zonder opgaaf van reden weg moest. Ook zijn de medewerkers het niet eens met de reorganisatieplannen bij het bedrijf, waardoor in IJmuiden ongeveer duizend banen verloren dreigen te gaan.

Coronacrisis
Tata Steel wordt in Europa hard getroffen door de coronacrisis. De Europese auto-industrie ligt op zijn gat, en dat is een belangrijkste afzetmarkt voor de staalmaker. Vooral in Engeland staat het bedrijf er slecht voor. Het voormalige British Steel is al langer een zorgenkind voor Tata Europe. De Britse tak heeft hulp nodig om het hoofd boven water te houden.

100 miljoen
"Het draagvlak om vanuit Nederland bij te dragen aan de Britse tak is verdwenen onder de werknemers in IJmuiden", zegt Roel Berghuis van vakbond FNV. Er ligt een reorganisatieplan klaar waarbij Tata Steel Nederland jaarlijks 100 miljoen euro dividend moet betalen aan Tata Steel United Kingdom. Een enquête onder FNV-leden die bij Tata werken  liet al zien dat een groot deel van de medewerkers bereid is om actie te voeren om dat plan tegen te werken.

Lees ook

Eigen broek ophouden
Het Indiase moederbedrijf heeft de afgelopen tijd wereldwijd veel omzet verloren en is niet in staat financieel bij te springen. Het bedrijf wil volgens ingewijden zijn handen aftrekken van de Europese tak en heeft eerder al gezegd dat Tata Steel Europe zijn eigen broek moet kunnen ophouden.

Geschiedenis
In 1918 werd in IJmuiden de Koninklijke hoogovens opgericht. Het bedrijf moest ervoor zorgen dat Nederland niet meer afhankelijk was van staal- en ijzerproducenten in het buitenland. In 1999 fuseerde Hoogovens met British Steel tot Corus. En in 2007 werd die Brits-Nederlandse combinatie voor 8,1 miljard euro overgenomen door de Indiase staalgigant Tata Steel. Daarmee kregen de Indiërs toegang tot de Europese markt en hoogwaardige technologie.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Slechte resultaten
De directie van de Nederlandse tak van het Indiase concern blijft zich naar eigen zeggen sterk maken voor het behoud van de huidige bedrijfs- en bestuursstructuur. Het bedrijf kan banenverlies niet uitsluiten. Tata Steel Nederland heeft de bond gevraagd eventuele acties uit te stellen. Dat zou in het belang zijn van het bedrijf en de medewerkers. 'Acties zullen de huidige slechte resultaten verder onder druk zetten', zegt de onderneming in een verklaring.

Wat vind jij?
Hoe zie jij de toekomst van Tata in IJmuiden? Moet het bedrijf zelfstandig verder? Zou de Nederlandse staat moeten bijspringen met steun om het bedrijf dat in 1918 begon als Koninklijke Hoogovens? Of denk je dat dit soort zware industrie naar het buitenland verdwijnt?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].