Ga naar Content

Actie boa's in IJmuiden: vandaag geen bonnetjes

IJMUIDEN - Boa's delen vandaag in IJmuiden geen bekeuringen uit, omdat ze actie voeren.  De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) strijden al maanden voor goede bewaping. Tijdens de coronacrisis moeten ze ondermeer toezien op de anderhalvemeter-maatregel en dat leidt regelmatig tot geweld.

Foto: ANP

"De eis is dat boa's worden uitgerust met verdedigingsmiddelen", zegt Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond. "Boa's zijn vaak als eerste ter plaatste bij calamiteiten. In die eerste minuten moeten ze zichzelf kunnen redden." De bond vraagt om pepperspray en een wapenstok. Tijdens de actie in het winkelcentrum van IJmuiden delen boa's flyers uit.

"Nou, van mij mogen ze een honkbalknuppel mee"

Oudere vrouw leeft mee met boa's

Het winkelend publiek heeft veel begrip voor de actie. Op Hemelvaart werd op het strand van IJmuiden een boa door een grote groep jongeren dusdanig mishandeld dat hij naar het ziekenhuis moest. "Wat er op het strand is gebeurd, nou van mij mogen ze een honkbalknuppel mee", zegt een oudere vrouw strijdvaardig.  "Die mannen doen toch gewoon hun werk?" Ze krijg bijval van een man die langsloopt. "Ik vind dat je jezelf moet kunnen beschermen. Als een groep van twintig jongens een man aanvalt, dan word je daar niet vrolijk van."  

Tekst gaat onder filmpje verder.

200603_STAKING_BOA_v2 - NH Nieuws

De Nederlandse Boa Bond overlegt morgen met de minister over de eis voor bewapening. Ook in Haarlem, Huizen, Heemstede en Beverwijk is actie gevoerd.  

Lees ook