Ga naar Content

Minister na bezoek aan Hilversumse school: "Deze week duidelijk of basisscholen volledig open gaan"

HILVERSUM - Er wordt deze week meer duidelijkheid gegeven of basisscholen vanaf volgende week weer volledig open mogen. Dat vertelt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs vandaag na afloop van een werkbezoek aan het Hilversumse Roland Holst College.

200602 Arie Slob - NH Nieuws

Er wordt al langer gekeken of het basisonderwijs ondanks het coronavirus weer volledig open kan gaan. De scholen zijn twee maanden dicht geweest en openden halverwege vorige maand weer. Schoolklassen gaan nu nog niet elke dag naar school, maar vaak om de dag.

De minister verwacht deze week meer duidelijkheid over hoe het vanaf volgende week verder moet. Maandag 8 juni wordt al langer genoemd als de dag waarop basisscholen weer volledig les gaan geven, maar dit staat nog altijd niet vast. 

"Ik denk dat het reëel is als we zeggen dat volledige openstelling ook na de zomervakantie nog niet mogelijk is"

minister arie slob over middelbaar onderwijs

Dat de basisscholen waarschijnlijk weer volledig open gaan, komt vooral doordat blijkt dat jonge kinderen nauwelijks besmet raken met het coronavirus en het virus vaak ook niet bij zich dragen. Momenteel worden nog veel onderzoeken gedaan naar de besmettelijkheid bij kinderen. "Ook daar zullen we deze week meer over rapporteren, maar dat volgen we nauwgezet", aldus de minister.

"Dat is ook van belang bij wat we beslissen over de algehele openstelling van het primair onderwijs. Tot nu toe blijkt uit die onderzoeken dat de besmettelijkheid onder kinderen een stuk lager is. Dat hebben we ook bij de ziekenhuizen, de huisartsenposten en de GGD's teruggezien. Het aantal kinderen dat daar naar toe gaat is heel beperkt. Als er al iets speelt is het percentage kinderen dat klachten krijgt ook heel beperkt. De klachten zelf vallen vaak erg mee." 

Middelbaar onderwijs na zomer nog beperkt

Waar het basisonderwijs naar alle waarschijnlijkheid vanaf volgende week weer volledig gaat draaien, laat het middelbaar onderwijs nog op zich wachten. De middelbare scholen zijn vanaf vandaag voor het eerst weer open, maar draaien nog beperkt. 

Het beperkte middelbaar onderwijs kan ook na de zomervakantie nog zo blijven. "Wie het weet, mag het zeggen. Maar ik denk dat het reëel is als we zeggen dat volledige openstelling ook na de zomervakantie nog niet mogelijk is. Maar de tijd zal het leren. Het blijft belangrijk dat we ruimtes die er zijn, zoals nu, voluit benutten", aldus Slob.

Foto: NH Nieuws/Joost Lammers

Leven op school na lange stilte

Minister Slob bracht vandaag een werkbezoek aan het Hilversumse Roland Holst College dat voor het eerst sinds de coronacrisis de deuren vandaag weer opende. "Het is mooi om te zien dat er weer leven in de school is. Een school zonder leerlingen is eigenlijk geen school. Ik vind het ook mooi om te zien dat iedereen zich hier enorm heeft ingespannen om te zorgen dat toch een deel van de leerlingen weer naar school kan gaan, ondanks alle restricties en de regels om afstand te houden."

Slob begrijpt dat sommige scholen het moeilijk vinden om er goed voor te zorgen dat leerlingen ook echt afstand van elkaar houden. "Maar als je er echt voor wilt gaan in het belang van de leerlingen, zodat ze niet nog langer thuis zitten, dan kan het. Het is fijn dat er op een goede manier gebruik van wordt gemaakt. Als leerlingen nog langer thuis zouden zitten, dan zouden ze met de zomervakantie erbij vijf maanden thuis hebben gezeten. Dat is gewoon niet te verteren." 

Corona in 't Gooi
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
💬 Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via Whatsapp. App 'NH GOOI AAN' naar 0888505651