West-Friesland

NL
V

Museum van de 20e Eeuw weer open: "Blij dat het weer kan, eindelijk"

1 juni 2020, 16.29 uur · Aangepast 1 juni 2020, 16.41 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN - Na 2,5 maand dicht te zijn geweest opende het Museum van de Twintigste eeuw eindelijk weer de deuren. Er zijn flink wat maatregelen genomen zodat een bezoek 'coronaproof' is. Al zijn er ook nog wel wat zorgen.

NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Stipt om tien uur opent directeur Hans Stuijfbergen het museum. "Ik vind het wel lekker als er weer mensen door de zaal lopen. De afgelopen tijd was ik soms alleen in het gebouw, helemaal uitgestorven, dat is niet leuk. Ik ben blij dat het weer kan, eindelijk!"

Online reserveer je een tijdsvak van aankomst. "We hebben er drie. Zo regeleren wij dat er maximaal honderd mensen tegelijk binnen zijn. Verder hebben we éénrichtingsverkeer en wordt er meerdere malen schoongemaakt."

Quote

We hebben gelijk gereserveerd, heerlijk!

bezoekers museum

Het museum maakt een rustige start. Er zijn vijftien reserveringen. De eerste bezoekers krijgen als ware het een officiële opening, een boek cadeau van de museumdirecteur. "Toen we zagen dat musea op 1 juni weer open mochten hebben we gelijk gereserveerd, heerlijk", vertelt het echtpaar uit Hoorn. Bang voor een eventuele besmetting zijn ze niet. "Als je je aan de regels houdt, komt het wel goed."

Sluiting kostte 10.000 euro per week

Het zijn zware tijden geweest voor het museum. De sluiting kostte tienduizend euro per week, bovendien zit de helft van de vrijwilligers nog noodgedwongen thuis, omdat ze qua leeftijd in de risicogroep zitten. En ook zal het niet gelijk storm lopen met bezoekers. "Onze doelgroep is huiverig, heel veel vijftigplussers. We hopen naar het normale aantal te gaan, maar ik vrees dat het minimaal een half jaar, misschien wel langer duurt. We mogen nu blij zijn als we twintig of dertig procent van het normale aantal halen", aldus de museumdirecteur.

Quote

Een beetje steun van de gemeente is wel nodig

hans stuijfbergen, museumdirecteur

De exposities over Telekids en Oost-Duitsland zijn al verlengd tot in ieder geval augustus. Omdat er vraag naar was, maar ook om kosten te sparen. "Verder teren we in op onze buffer, en waar mogelijk bezuinigen we nog. Maar in principe hebben we niet veel mogelijkheden. Dus we hopen op steun van de gemeente. Wij huren het pand van de gemeente Hoorn, dus we hopen dat die toch wil kijken naar de huur van de afgelopen maanden. Een beetje steun is wel nodig."