Haarlem

NL
V

Doodsangsten in Haarlemse buurt na zoveelste aanslag: "Vete tussen jongerenbendes"

31 mei 2020, 17.16 uur · Aangepast 17 juli 2020, 22.42 uur · Door Maaike Polder & Michael van der Putten

HAARLEM - De explosie van vannacht bij een woning aan de Vrijheidsweg in Haarlem zou onderdeel zijn van een langlopende vete tussen jongerengroepen. Door de vuurwerkbom raakte de moeder van één van de jongeren zwaargewond, laten doodsbange buurtbewoners weten aan NH Nieuws. "Haar gezicht was kapot, overal bloed. Hoe ver moet dit gaan?"

NieuwsFoto.nl

Dat vertelt buurvrouw Sandra (*) tegen NH Nieuws. Ze barst in huilen uit als we haar spreken, een paar uur na de traumatische gebeurtenis. Het is niet de eerste keer dat het huis verderop in de straat doelwit is. "Er gaat bijna wekelijks een steen door de ramen. We voelen ons hier niet meer veilig." 

Rond 1.15 uur hoort Sandra een oorverdovende explosie in haar straat in de Haarlemse wijk Zuiderpolder. Het blijkt een zware vuurwerkbom te zijn, die door de brievenbus van een woning verderop is gegooid. Op dat moment staat de bewoonster van de woning, een 48-jarige alleenstaande moeder van drie kinderen, net in de gang. Ze raakt zwaargewond. Twee van haar drie kinderen waren ook thuis.

Waar de meeste mensen bij een harde knal misschien verbaasd zijn, was Sandra's eerste gedachte: "Nee, niet weer!" Want volgens haar en andere buurtbewoners die NH Nieuws vandaag sprak, is deze explosie onderdeel van een maandenlange vete tussen twee groepen jongeren. "Deze bendes terroriseren elkaars huis", aldus Sandra. 

Tekst gaat door onder de foto

De deur van de woning is dichtgetimmerd. - De deur van de woning is dicht getimmerd / NH Nieuws

Buurtbewoners zien het geweld in de straat toenemen na de mislukte inbraak met zwaar vuurwerk bij een pannenkoekenhuis aan het Reinaldapad, op Nieuwjaarsdag. Een 17-jarige jongen raakte toen zwaargewond door de explosie.

Volgens de buurtbewoners is de aanslag van vannacht gelinkt aan deze inbraak. De politie kan dit desgevraagd niet aan NH Nieuws bevestigen. 

Sindsdien zijn er wel al meerdere stenen door het raam gegooid van het huis aan de Vrijheidsweg - vorige week zelfs drie keer. "De achterpui is er ook al eens uit geblazen", zegt ook een buurman tegen NH Nieuws.

Quote

"Deze jongerenbendes pakken nu zelfs elkaars moeder"

Sandra, buurvrouw

De buurt is doodsbang en niemand durft dan ook voor camera te vertellen wat er de afgelopen tijd allemaal is gebeurd. "Deze jongens hebben geen geweten. Over en weer worden er dingen vernield en bommen geplaatst. En nu pakken ze dus elkaars moeder. Straks overkomt een van onze kinderen iets. Er wonen hier zoveel kleintjes", zegt Sandra. 

De buurman staat nog te shaken. "Vannacht heeft echt een onuitwisbare indruk gemaakt. Ik trof de moeder zwaargewond aan, de kinderen waren overstuur. Een van haar zoons dacht zijn moeder dood was", vertel hij. "We hebben de jongste zoon snel naar boven gestuurd. Het was echt de hel daar binnen", zegt weer een andere buurvrouw. 

Quote

"We hebbende jongste zoon snel naar boven gestuurd. Het was echt de hel daar binnen"

ANONIEME BUURVROUW

Het maakt een aantal buurtbewoners boos. "Wat moet er nog gebeuren voordat er iemand wordt opgepakt? De situatie wordt steeds erger. Moeten er soms doden vallen? De volgende keer wordt er iemand neergeknald. Dit is de bloody limit." Ze overwegen om naar de burgemeester van Haarlem te stappen.

Sandra krijgt het beeld van het bebloede gezicht van haar buurvrouw vannacht maar niet uit haar hoofd. "Het is zo'n lieve vrouw. Echt een goede moeder. Maar er moet iets gebeurden. Ze moet verhuizen. Of wij."  

*Sandra is niet haar echte naam. Haar volledige naam is bekend bij de redactie. 

Reactie politie

De politie hield kort na de explosie vannacht een 23-jarige man aan, maar de zoekt nog naar getuigen. Een woordvoerder laat weten aan NH Nieuws dat er een onderzoek loopt naar de explosie waarbij 'alle scenario's open worden gehouden'. De 23-jarige zit vast in beperkingen - wat betekent dat hij alleen met zijn advocaat mag praten.

 

Er zijn in die straat eerder incidenten geweest. Welke dit zijn en op welk huisnummer, wil de woordvoerder niet kwijt. Er wordt onderzocht of deze incidenten in verband staan met de aanslag van vannacht. Of er een verband is met de inbraak op 1 januari in het pannenkoekenrestaurant is niet duidelijk. 


De politie kan niets zeggen of er extra wordt gesurveilleerd in de wijk. Verder verzoekt de politie om buurtbewoners die iets denken te weten of te hebben gezien zich te melden. Dit kan ook anoniem.