Alkmaar

Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs gevonden

30 mei 2020, 09.37 uur · Door Redactie

Whatsapp

HEILOO - Archeologen hebben vorige week een prehistorische voetafdruk van één van de eerste Heiloöers ontdekt. Dit is een unieke vondst, omdat de voetafdruk in goed bewaard is gebleven. Joris Brattinga van Archol: “Er worden wel vaker voetafdrukken gevonden, maar deze is heel oud, ongeveer 3.500 jaar. En is zeer goed bewaard gebleven”.

de BUCH - de BUCH

In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. De voetafdruk wordt op dit moment geconserveerd door archeologen. Dit betekent dat de voetafdruk bewaard kan worden en eventueel tentoongesteld wordt.

In het spoor ontbraken de tenen, ze gaan er daarom vanuit dat de persoon schoenen heeft gedragen. De linkervoet is ongeveer 25 centimeter lang, dit komt overeen met schoenmaat 40. Archeologen denken dat de afdruk dateert uit de bronstijd.  

Vervolg van de opgravingen

De opgravingen in de eerste fase van dit onderzoek zijn afgerond. De archeologen hervatten het werk later dit jaar als de oeverzwaluwen het gebied hebben verlaten. Dan wordt er verder gezocht naar sporen uit het verleden, zoals de prehistorie. 

Whatsapp