Ga naar Content

Meerdere mensen op een boot vanaf maandag toegestaan in Amsterdam

AMSTERDAM - In Amsterdam mogen vanaf maandag weer meer dan twee mensen op een boot door de grachten varen, als ze onderling tenminste anderhalve meter afstand houden. In de nieuwe noodverordening die 1 juni ingaat, geldt alleen dat afstandscriterium nog als norm; het verbod om met groepen in de in de openbare ruimte samen te komen, is komen te vervallen. 

AT5 - Foto: AT5

Tot nog toe mochten er maar twee mensen op een boot het water op, wat tot veel vragen en onduidelijkheid leidde. Volgens burgemeester Halsema is de nieuwe norm dan ook een verbetering. "Er is nog maar één regel in de openbare ruimte: je houdt anderhalve meter afstand", aldus Halsema. "Dat geldt in de parken en dus ook op bootjes. Je moet anderhalve meter afstand houden, maar dan mag je dus met meer mensen op een bootje zitten."

Mensen die tot hetzelfde huishouden behoren hoeven de afstandsregel niet in acht te nemen; die mogen wel binnen de anderhalve meter van elkaar zijn.

Heerlijk weer

Het advies blijft wel om drukte te vermijden. Het wordt dit pinksterweekend heerlijk weer, en daarmee bestaat de kans dat het op sommige plekken toch weer erg druk wordt. Vorig week moesten handhavers en politie nog op verschillende plekken ingrijpen omdat het te vol werd en mensen onderling niet genoeg afstand bewaarden.

Dat gebeurde onder andere in park Somerlust en het Marineterrein, maar vooral op de Bogortuin was het raak. "Het lijkt erop dat mensen klaar zijn met anderhalve meter afstand houden", aldus een omstander. 

AT5 - Foto: AT5

Maandag gaan alle versoepelingen in, en mag de Amsterdammer bijvoorbeeld ook weer een terrasje pakken. Maar dat zullen we de burgemeester nog niet zien doen: "Ik denk dat ik maandag wel een beetje aan het werk zal zijn want het is natuurlijk toch een spannende dag."

"Ik hoop echt van harte dat mensen gaan genieten, dat ze buiten zijn, maar dat ze drukke plekken echt vermijden en voorzichtig zijn. Want Amsterdam moet langzaam weer helemaal open kunnen en dat kunnen we alleen als we dat echt beheerst doen", zegt Halsema.

Lees ook