Amsterdam

NL
V

Opnieuw minderjarige met wapen aangehouden bij opname drillrap-video in Amsterdam

29 mei 2020, 15.16 uur · Aangepast 29 mei 2020, 21.35 uur · Door Niels van Steijn

AMSTERDAM - Een 17-jarige Amsterdammer is gisteravond door de politie aangehouden toen hij een drillrap-videoclip opnam. De jongen had een vuurwapen bij zich. Drillvideo’s en jongeren zijn een bekritiseerd fenomeen in Noord-Holland: van Amsterdam tot aan Den Helder zijn het afgelopen jaar drillvideo's verschenen.

Screenshot

Agenten zagen gisteravond rond 19.50 uur in de omgeving van de Karperstraat in Amsterdam-Zuid acht jongeren gekleed in hoodies tussen de schuren en garages staan. Een van hen had een bivakmuts op en er was ook een cameraman bij. Uit gesprekken bleek volgens de politie dat de jongeren een drillrap-video opnamen.

Omdat er in dit soort videoclips vaak wapens voorkomen, is de groep gecontroleerd. Daarbij bleek dat de 17-jarige jongen een vuurwapen bij zich had. Het vuurwapen is in beslag genomen en de betreffende jongen aangehouden. Na onderzoek bleek het om een echt vuurwapen, een omgebouwd gasalarmpistool, te gaan.

De politie hield in maart een 18-jarige Amsterdammer aan. De man was volgens de politie ook toen betrokken bij de opname van een drill rap-video en had een groot mes bij zich. 

Drillvideo's van Amsterdam tot aan Den Helder

Het fenomeen is niet nieuw en de video's staan ook al langere tijd online, maar begin dit jaar komt voor het grotere publiek naar buiten dat in Den Helder zogeheten 'drillvideo's' zijn gemaakt.

Dat er in Den-Helder drillvideo's zijn gemaakt, dreunde door tot in de Helderse politiek. ChristenUnie-raadslid Dina Polonius gaf aan bezorgd te zijn over de video's, waarin jongeren elkaar al rappend bedreigen. Polonius: "De video's worden professioneel uitgevoerd met een goede beat. Maar de achterliggende boodschap toont het kwade van het verhaal. Het is puur uitlokken van geweld dat leidt tot daden. Je moet tenslotte wel uitvoeren wat je zegt! Tot nu toe hangt het op stoerdoenerij en vechtpartijen. Wij willen voorkomen dat het uit de hand loopt."

Bekijk hieronder een van de in Den Helder opgenomen drills. Tekst gaat verder onder de video.

In september 2019 werd de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam - als rapper bekend onder de aliassen RS en TrappyDemon en lid van drill-collectief FOG uit de Venserpolder - in een flat in de Amsterdamse wijk de Bijlmer met een mes in zijn nek gestoken. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis. Alexio F., de dader van de moord, behoort tot een rivaliserende drillgroep die bekendstaat als KBS, uit de zogeheten K-buurt in Amsterdam. Beide groepen daagden elkaar uit en beledigden elkaar via zelfgeproduceerde muziekvideo's op YouTube.

Hoewel er door heel het land drillgroepen actief zijn, wordt er door de rappers in Noord-Holland het actiefste geproduceerd. Alleen al in Amsterdam heeft men zeven verschillende drillgroepen in beeld laten brengen. In totaal bezitten de harde kernen van deze groepen ruim 80 leden. Daaromheen verzamelen zich een onbekend aantal meelopers. In West en Nieuw-West is er één groep actief, in Zuid-Oost vijf groepen en in Zuid ook één groep.

Buiten Amsterdam zijn er naast Den Helder ook in Zaanstad drillgroepen actief.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!