Amstelland

NL
V

Zeeën van Jan Cremer alsnog te zien in Amstelveen

31 mei 2020, 10.52 uur · Door Robert Jan de Boer

Met een vertraging van twee en een halve maand is de tentoonstelling van Jan Cremer in Museum Jan in Amstelveen alsnog te zien. Op de dag van de opening ging het hele land op slot en het museum dus ook. Morgen mogen alle musea weer op voor publiek.

Cremer eindelijk te zien - Robert Jan de Boer

Als we Jan Cremer treffen, loopt hij goedkeurend door het museum. "Het is een hele mooie tentoonstelling", vertelt Cremer niet zonder trots. "Maar ik vind jammer dat het niet gezien wordt. Want ik schilder voor het volk, voor de mensen. Die moeten mijn werk kunnen zien."

Woeste wateren

Gelukkig voor Jan, en voor alle kunstliefhebbers, gaan de musea maandag weer open voor het publiek. Dan kan iedereen de zeegezichten van Cremer bewonderen. En zeeën bij Jan Cremer zijn geen verzameling kabbelende golfjes, maar woeste wateren waarin je als kijker in kunt verdrinken. 

Quote

"Ik denk dat het een heel fijn en veilig bezoek kan worden voor iedereen"

Marieke uildriks, directeur museum Jan
"Er zit ongelooflijk veel diversiteit in dat ene thema", vertelt museumdirecteur Marieke Uildriks enthousiast. "En dat is prachtig om te zien. Het zit lekker in de verf, je ruikt het ook op zaal."

Cremer eindelijk te zien - NH Nieuws

Natuurlijk heeft ook Museum Jan allerlei maatregelen getroffen om een bezoek zo veilig mogelijk te laten zijn. Marieke Uildriks: "Iedereen moet vooraf reserveren, opdat we goed kunnen sturen op het aantal bezoekers wat hier tegelijkertijd binnen is."

Ook is er een speciale looproute door het museum, duidelijk herkenbaar aan blauwe pijlen en stippellijnen op de vloer. In het gebouw geldt eenrichtingsverkeer. Uildriks: "Ik denk dat het een heel fijn en veilig bezoek kan worden voor iedereen."