Start van hoofdcontent

WESTERLAND

nl

Wegversmallers vallen niet in goede aarde bij Westerlanders: "Echt heel gevaarlijk"

29 mei 2020, 12.21 uur · Aangepast 29 mei 2020, 16.02 uur · Door Carina Gutker

WESTERLAND - De deze week aangelegde wegversmallingen op de Koningsweg in Westerland moesten de oplossing bieden waar bewoners al zo lang op zaten te wachten. Door de aanpassingen zou het sluipverkeer moeten afnemen. Maar Westerlanders zien een nieuw probleem: "Onze fietsers zijn nu verplicht om de rijbaan op te gaan, omdat zij niet rechts langs de nieuwe verkeersheuvels kunnen. Dit vind ik echt heel gevaarlijk."

NH/Matthijs Gemmink

"Ze komen dus op de rijbaan (waar al veel te hard wordt gereden) en als er even niet wordt opgelet, fiets je tegen de hoge drempel op. Lekker weer. Hier komen ongelukken van", zo schrijft een bewoner in de Facebookgroep Westerland. De meeste mensen zijn het roerend met hem eens: "Levensgevaarlijk." "Ziet er link uit." "Zeker niet veiliger geworden zo." En vooral in het donker, vinden ze: "Leuk als je met een borrel op in het donker naar huis fietst."

Iemand schrijft dat ze met haar dochter van zes had gefietst en haar had geleerd altijd op het fietspad te blijven. "En nu moeten we over de weg." Hoewel de meesten het een 'onverantwoordelijke beslissing' van de gemeente vinden, en zelfs 'ronduit belachelijk', is een enkeling ook positief over de aanpassingen. "Het is stukken beter, want de snelheid is eruit."

Jonge kinderen

De fractie van Onafhankelijk Hollands Kroon heeft naar aanleiding van de klachten vragen gesteld aan het college. Ze wil onder andere weten of de omwonenden zijn betrokken in het maken van de plannen. Daarnaast maakt de partij zich vooral zorgen om de veiligheid van jonge kinderen die, door de sluiting van de Denteleschool in Westerland, gedwongen zijn om dagelijks op de fiets naar de school in Hippolytushoef te rijden en over deze weg moeten.

'Waar er bij de vorige wegversmallingen de mogelijkheid was om achter de versmalling door te rijden is deze er nu niet meer. Hetgeen concreet betekent dat kinderen en begeleiders worden gedwongen om het wegvak van de vaak te hard rijdende automobilisten te betreden.' Om die reden wil ze van de gemeente weten of deze maatregelen veiliger zijn voor de fietser.

"Want ook al lijkt het misschien veilig om met de fiets achter de objecten langs te fietsen, dit is het zeker niet."

Gemeente HOllands Kroon als reactie op de ontstane ophef

De gemeente Hollands Kroon reageerde gisteren direct door te zeggen dat er 'op advies van de politie, Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond bewust voor deze opstelling is gekozen'. "Want ook al lijkt het misschien veilig om met de fiets achter de objecten langs te fietsen, dit is het zeker niet. Door dit zo te doen, is de fietser altijd in het zicht van de automobilist en komt hij nooit in de dode hoek van de automobilist. De opstelling is met opzet krap gemaakt, zodat de automobilist direct ziet dat hij niet de fietser kan passeren. De remmende werking is op deze manier het grootst en de situatie voor de fietser het veiligst."

Meer nieuws uit de Noordkop & Texel?
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via NHNieuws.nl/Noordkop
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn