Ga naar Content

Kennemer Lyceum niet open voor lessen op school: "Niet voor zes dagen school ombouwen"

OVERVEEN - Alle middelbare scholen gaan 2 juni weer open voor leerlingen, zegt premier Mark Rutte. Daar denkt het Kennemer Lyceum in Overveen anders over. Rector Peter de Zoete zegt dat de school geen 'circusacts' wil uithalen vanwege de coronamaatregelen voor de zes resterende lesdagen die de leerlingen nog hebben.

Het Kennemer Lyceum in Haarlem - Foto: NH Nieuws/Dimitri Walbeek

Het Kennemer Lyceum kiest ervoor de leerlingen rust en regelmaat te geven en houdt tot aan het begin van de toetsweek in de week van 8 juni vast aan online lesgeven. Ook daarna zijn er geen lessen meer in de klaslokalen want dan begint voor de leerlingen al de zomervakantie. Peter de Zoete: "Het is gekkenwerk om de school helemaal om te bouwen voor zes lesdagen. Over de datum van 2 juni is niet goed nagedacht. Daar had de minister zich niet mee moeten bemoeien. Voor het rendement is dat geen goed idee. Ik heb eigenlijk geen enkele negatieve reactie hierover gehad van ouders. Wel zijn er ouders die hun kinderen niet naar de toetsweek sturen omdat ze het nog te vroeg vinden."

De beslissing om het zo op te lossen is relatief makkelijk voor het Kennemer Lyceum, zegt De Zoete. "Het Kennemer Lyceum is een havo/vwo-school. Het is zeker een ander verhaal voor vmbo-scholen waar veel praktijklessen worden gegeven."

Niet goed over nagedacht

De Zoete vindt dat de minister niet van het onderwijs uit is gegaan bij de beslissing om de scholen, onder coronavoorwaarden, weer te openen. Hij meent dat andere scholen met 'circusacts' en 'domme dingen' bezig zijn om scholen coronaproof te maken. "De meerwaarde van fysiek onderwijs zien we wel. Maar we mogen nu maar negen leerlingen tegelijk in een klaslokaal hebben vanwege de anderhalvemeterregel. Daar heeft de minister niet goed over nagedacht."

Voor na de zomervakantie ontkomt het Kennemer Lyceum er niet aan om na te denken over coronaproof onderwijs. "Wij zijn voor experimenten met nieuwe manieren van lesgeven. Wij denken zelf aan een universiteitssysteem met online hoorcolleges voor grote groepen leerlingen en daarnaast fysiek onderwijs met klassen van negen leerlingen. Daar ben ik niet op tegen."

Volgens De Zoete zijn er meer scholen die dinsdag niet de deuren openen voor hun leerlingen.

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn