Alkmaar

Vriend van neergeschoten Carla: "Dat agent niet wordt vervolgd, valt koud op m’n dak"

29 mei 2020, 12.05 uur · Aangepast 29 mei 2020, 13.36 uur · Door Anne Klijnstra

ALKMAAR - John Spies, de beste vriend van Carla Rodrigues, wil nog altijd in gesprek met de agent die zijn 'surrogaat-dochter' neerschoot. Spies hoorde gisteren van de wijkagent dat hij niet vervolgd wordt. "Het viel me koud op m'n dak", zegt Spies tegen NH Nieuws.

NH Nieuws

De politieagent die vorig jaar de Alkmaarse Carla Rodrigues neerschoot in de wijk 't Rak handelde uit noodweer, heeft het Openbaar Ministerie geoordeeld. Het schietincident zorgde voor grote beroering in Alkmaar.

Buren maar ook haar beste vriend John Spies hadden eerder meermaals alarm geslagen over de verwarde toestand van Carla. Hulpdiensten is in de weken voor haar dood gevraagd om in te grijpen, maar daar werd volgens haar omgeving niet adequaat op gehandeld.

Lees hieronder de totstandkoming van de uitspraak van het OM dat de politieagent Carla terecht neerschoot. 

Het nieuws dat de agent niet vervolgd wordt is voor John een hard gelag. Nog dagelijks is hij met de dood van 'zijn Carla' bezig. "En elke zondag ga ik naar haar graf. Dat maak ik dan weer mooi met plantjes en bloemen."

Aanvechten

"De wijkagent belde me gisteren met het nieuws. Het viel me koud op m'n dak. Het is kennelijk de wet, maar niet mijn wet. Ik ben niet bij het onderzoek betrokken geweest, dus weet niet wat ze gedaan hebben. Zo gaat dat kennelijk gewoon. Geen idee of ik deze beslissing kan aanvechten?"

Al eerder heeft John aangegeven dat hij in contact wil komen met de agent die Carla neerschoot. Een gesprek heeft tot op heden niet plaatsgevonden, maar hij wil dat nog steeds heel erg graag. "Vergeten doe ik dit nooit meer, maar misschien kan ik het hem vergeven."

"Ik heb wel een gesprek gehad met de Alkmaarse politiechef. Die bood zijn excuses aan dat ze niks meer van zich hadden laten horen nadat het gebeurd is. Maar liever spreek ik die agent. Ik wil zijn kant van het verhaal horen. Carla was maar een klein vrouwtje, 1.60 meter lang en 50 kilo. Had er niet anders gehandeld kunnen worden om haar te overmeesteren?"

Geen antwoorden

"Het sleept nu maar door. Ik heb geen antwoorden op mijn vragen. Ik wil gewoon weten hoe die agent dit heeft beleefd, en wil hem in zijn ogen kijken. Zo lang dat niet gebeurt ben ik er nog niet klaar mee."

Spies heeft nu de zorg over Carla's konijntje Bruno. "Carla blijft mijn pijn. Ik krijg haar nooit meer terug. Bruno doet me wel steeds aan haar denken, maar ach, het is een fijn beestje en hij houdt me bezig."