Alkmaar

Politieagent die de Alkmaarse Carla neerschoot wordt niet vervolgd

29 mei 2020, 10.20 uur · Aangepast 29 mei 2020, 23.02 uur · Door Maaike Polder

ALKMAAR - De politieagent die vorig jaar de Alkmaarse Carla Rodrigues neerschoot in de wijk 't Rak handelde uit noodweer en wordt niet vervolgd. Dit heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. 

De Rijksrecherche deed onderzoek naar het incident, dat veel indruk maakte in de buurt waar het slachtoffer zelf ook woonde. De verwarde Carla Rodrigues liep op 13 november met een klauwhamer en mes door de woonwijk, waar ook een school is. 

De agent die op de meldingen over Carla af kwam loste eerst een waarschuwingsschot met zijn dienstwapen en schoot vervolgens drie keer op de Alkmaarse. Die avond overleed ze aan haar verwondingen. 

Het OM oordeelt dat de politieagent de situatie in een split second als explosief en levensbedreigend voor hemzelf, zijn collega en voor omstanders in de straat beoordeelde en terecht schoot.

Tekst gaat door onder het artikel.

Uit camerabeelden, verklaringen en andere onderzoeksgegevens uit het dossier is volgens het OM gebleken dat die dag in Alkmaar sprake was van een zeer bedreigende en beangstigende situatie, die zich in een kort tijdsbestek heeft afgespeeld.

Carla overmeesteren was vanwege de wapens die ze vasthad niet mogelijk, oordeelt het OM. Andere geweldsmiddelen als pepperspray en de waarschuwingsschoten werkten niet. Daarom is het neerschieten van de vrouw gerechtvaardigd bevonden. 

Meldingen

Er was veel te doen om haar dood; buurtbewoners achtten de instanties deels verantwoordelijk voor de schietpartij met dodelijke afloop. Ze zeiden destijds tegen NH Nieuws  al tal van meldingen te hebben gemaakt over hun buurvrouw, maar dat er niet (goed) is ingegrepen. 

Vorige week was er weer een incident in de wijk van Carla. Een ernstig verwarde man werd door een politiehond gegrepen nadat hij spullen kapot gooide en zichzelf opsloot in huis. Een buurman beklaagde zich bij NH Nieuws dat dit wéér kon gebeuren. "De GGZ laat echt steken vallen. Het is een bekende van de GGZ en de politie, net als Carla Rodrigues." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!