Ga naar Content

Relatief veel nieuwe corona-patiënten in Edam-Volendam, maar 'geen algehele lockdown'

EDAM-VOLENDAM - Vergeleken met andere gemeenten in de regio, komen er in de gemeente Edam-Volendam nog relatief veel nieuwe coronabesmettingen bij. Voor de GGD is die toename vooralsnog geen aanleiding om te adviseren extra maatregelen te nemen. 

Foto: NH Nieuws/AdobeStock

De GGD laat weten dat er in de laatste week in Edam-Volendam 18 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Daarmee lijkt het virus in Edam-Volendam nog harder om zich heen te grijpen dan in omringende gemeenten. In totaal zijn er in de gemeente 111 mensen positief getest. 

Omdat ook burgemeester Lieke Sievers die cijfers niet is ontgaan, waarschuwde zij in de lokale krant Nieuw-Volendam dat de gemeente het Italiaanse dorpje Vo wel eens achterna kon gaan. Dat bergdorpje ging als een van de eerste Europese plekken in een volledige lockdown, nadat het virus er was opgelaaid. Dat dreigement leidde tot veel commotie in het vissersdorp. 

Lees ook

Vandaag laat burgemeester in diezelfde krant weten dat er geen algehele lockdown komt in Edam-Volendam. "Dat is een misvatting. Ik heb willen aangeven dat we in onze gemeente (en ook regionaal) een plan aan het voorbereiden zijn – samen met de GGD – waarbij met name wordt ingezet op testen-opsporen-isoleren, dit bespreekbaar te maken en de gemeenschappelijke kracht van onze sterke sociale cohesie te gebruiken." 

Geen extra maatregelen

Uit het bron- en contact onderzoek van de GGD blijkt overigens dat van de 18 nieuwe besmettingen 9 gevallen direct of indirect naar dezelfde bijeenkomst zijn te herleiden. In Edam-Volendam zijn geen andere clusters zichtbaar.

De situatie in Edam-Volendam is voor de GGD geen aanleiding om te adviseren om extra maatregelen te nemen.  Wel blijven de algemene maatregelen van belang:  blijf op 1,5 meter afstand van elkaar, was je handen regelmatig, schud geen handen, vermijd drukte en blijf thuis bij klachten.  

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook