Ga naar Content

AZ haalt bakzeil bij UEFA en KNVB

ZEIST De KNVB is niet van plan de verdeling van de Europese tickets voor komend seizoen aan te passen. Dat heeft de bond laten weten, nadat AZ aangaf rechtstreeks te willen worden toegelaten tot de Champions League. De Alkmaarders mogen als nummer twee van Nederland de tweede voorronde van het miljoenenbal in. 

Foto: PRO SHOTS/Action Images

AZ heeft een advocaat in de arm genomen en de UEFA per brief geïnformeerd dat het op basis van het betere onderlinge resultaat tegen Ajax als kampioen wil worden aangemerkt. De brief is in handen van het zakenblad Quote. 

"De UEFA heeft ons geattendeerd op die brief en AZ doorverwezen naar de KNVB. Wij hebben de club laten weten dat er niets verandert. De rangschikking en verdeling van de Europese tickets blijft zoals die eerder is vastgesteld", zegt een woordvoerder van de KNVB tegen het ANP.

"De rangschikking en verdeling van de Europese tickets blijft zoals die eerder is vastgesteld"

KNVB-woordvoerder

Bij het besluit om de eredivisie voortijdig te beëindigen vanwege de coronacrisis is Ajax als nummer één aangewezen en AZ als nummer twee, ook al hadden beide ploegen evenveel punten. Ajax had wel een beter doelsaldo.

AZ liet eind april, na het besluit om de competitie niet meer uit te spelen, meteen weten dat het niet akkoord was met de verdeling van de Europese tickets door de KNVB. De club zei toen zich te beraden. Het resulteerde in een schriftelijk verzoek aan de Europese bond om de uitslag van de competitie te veranderen.. De Alkmaarders hoopten dat de UEFA gehoor zou geven aan hun verzoek en AZ als 'virtuele kampioen' het beste startbewijs voor de Champions League zou geven. Dat is mogelijk zelfs een plek direct in de groepsfase.

De UEFA legde het besluit hierover echter bij de nationale bond en die was onverbiddelijk: Ajax blijft de nummer één en krijgt het beste Europese ticket, AZ moet genoegen nemen met plek twee en stroomt in de tweede voorronde van de Champions League in.

Lees ook