Ga naar Content
Noord-Holland

Zigzaggend de bermen maaien: veel beter voor ons ecosysteem

28 mei 2020, 08.00 uur · Aangepast 28 mei 2020, 10.48 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto:

NOORD-HOLLAND - Het is misschien even wennen, dat veel bermen er niet meer uitzien als een biljartlaken. Steeds meer dringt het besef door dat niet alleen groen belangrijk is. Maar dat juist de verscheidenheid aan natuur een belangrijke bijdrage levert aan ons ecosysteem. Vandaar dat ook de provincie steeds vaker ervoor kiest om minder en anders te maaien.

Minder en anders maaien van bermen is belangrijk voor ons ecosysteem - NH Nieuws

Bij Hoogkarspel rijdt een maaimachine al kronkelend langs de berm van de N307. Het lijkt wel alsof de chauffeur dronken is, maar dat is zeker niet het geval. "Wij zijn hier aan het Sinusmaaien. Door op meerdere plekken en op verschillende periodes te maaien proberen we de berm zo biodivers mogelijk te maken", legt Hendrie van Pas namens uitvoerder Krinkels uit.

Foto:

Het uiteindelijke resultaat van sinusmaaien is dat er meer planten groeien en dat er meer vogels en insecten kunnen leven. Dat het een positieve werking op de natuur heeft merkt ook Sanne Zwirs, zijn wijngaard ligt naast een provinciale weg waar de provincie de nieuwe methode heeft toegepast. "Omdat er meer variatie is aan insecten en planten, is er ook meer natuurlijke afweer tegen plagen", vertelt Zwirs.

Foto:

Ook Imker Marko van Hees is blij met de levendige berm in zijn achtertuin. "Bijen leven van stuifmeel. Hoe meer divers, hoe gezonder het voor ze is. Mijn bijen zijn er vitaler door geworden", vertelt Van Hees. "Je ziet ook dat er meer insecten en wilde bijen in de omgeving komen. En dat is heel belangrijk voor de natuur", merkt hij op.

Foto:

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.