Ga naar Content

Hoorn helpt bruine vloot: een jaar geen liggeld

HOORN - Voor vijftien charterschepen uit de bruine vloot heeft de gemeente Hoorn het liggeld kwijtgescholden. De schippers hoeven tot 1 mei 2021 geen havengelden te betalen. Ook krijgt elk schip duizend euro ondersteuning voor elektriciteit.

Foto: Adobe stock

De steun voor de charterschepen is hard nodig. Waar zij in een normaal seizoen de inkomsten uit familieweekenden, bedrijfsuitjes en schoolkampen halen liggen zij nu al wekenlang stil. Schipper Arno van Aartrijk ligt met zijn twee schepen De Waterman en Broedertrouw in de haven van Hoorn. "Ik ben ontzettend blij dat Hoorn ons een beetje tegemoet komt. Ik mis een groot gedeelte van mijn omzet. Ik heb twee schepen dus dat is dubbel zo pijnlijk." 

Van Aartrijk is blij, maar plaatst het bedrag in perspectief. "Per seizoen is mijn omzet een ton en de liggelden denk ik ongeveer drieduizend euro. We zijn er heel blij mee natuurlijk, maar we hopen vooral weer snel te mogen varen voor omzet. Dit is zakgeld, wij willen weer salaris."

Voor hem is het gebaar belangrijker. "Het is heel mooi dat we support krijgen uit onze thuishaven. Ik hoop dat dit een signaal afgeeft aan andere havens en de overheid: het wordt tijd dat jullie wat doen."

"Het is mooi dat we support krijgen vanuit onze thuishaven. Maar we willen varen: dit is zakgeld, wij willen omzet"

Arno van Aartrijk - schipper in hoorn

Enkhuizen

Hoorn is thuishaven voor slechts elf schepen uit de vloot, in Enkhuizen liggen er zesentwintig. Schipper Maurits Minnaard ligt met zijn schip in Enkhuizen en prijst zich minder gelukkig. "Het is een prachtig gebaar van de gemeente Hoorn. Hier in Enkhuizen lijken ze minder toegeeflijk."

Minnaard heeft zich met een paar schippers verenigd onder de vlag 'Captain Corona'. Bij oprichting hebben ze de gemeente benaderd met de vraag of er wat met de havengelden gedaan kan worden om de schippers tegemoet te komen. "Kwijtschelding is in Enkhuizen nog heel ver weg", vreest Minnaard. Dinsdag 26 mei vergadert de gemeenteraad in Enkhuizen over de havengelden.

Wanneer er weer uitgevaren kan worden is een volgend vraagstuk voor de schippers. "De boekingen lopen heel goed", vertelt Minnaard, "Maar niemand weet wanneer we weer mogen varen." De brancheverenging is met een protocol bezig dat moet worden goedgekeurd door het kabinet.

"De eerste vaart is gratis voor Enkhuizer families: zij betaalden met de belastingcenten onze noodsteun"

MAurits Minnaard - schipper in enkhuizen

"Er zijn al collega's die een ander baantje zijn gaan zoeken voor de zomer", vertelt Minnaard, maar zelf moet hij daar niet aan denken. "Ik ga varen. Ookal is het niet voor het geld, want je omzet haal je toch niet met de anderhalve meter aan boord. De eerste vaart is gratis voor een paar families uit Enkhuizen", vertelt hij. "Zij hebben met de belastingcenten betaald voor onze noodsteun dus hen wil ik bedanken. Ik geef hen een dagje ontspanning, dat heb ik in overvloed en zij mogen mij teruggeven wat zij ervoor over hebben."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook