Ga naar Content

Bloemendaalse baasjes én honden blij: park Caprera open voor jaarkaarthouders

BLOEMENDAAL - Vanaf morgen mogen jaarkaarthouders weer een rondje wandelen door de groene oase rondom openluchttheater Caprera. Het wandelpark gaat doordeweeks op gezette tijden open en blijft voorlopig in het weekend gesloten. Vooral hondeneigenaren zijn dolenthousiast. Ze misten hun dagelijkse rondje en dan vooral het sociale contact met elkaar.

Wandelpark Caprera ging in de loop van maart op slot, omdat het er té druk werd. Bezoekers zouden zo het coronavirus aan elkaar kunnen overdragen. Hondeneigenaren deden eind april een dringend beroep op de gemeente en de directie van Caprera om het park weer onder voorwaarden te laten openen. Tegen NH Nieuws vertelden ze toen voor een gesloten ingang waarom ze weer zo snel mogelijk hun rondje wilden wandelen. 

Tekst gaat verder na de video

200501_Caprera_Paul - NH Nieuws

Oplossing gevonden

De burgemeester van Bloemendaal, Elbert Roest, wilde wel meewerken aan de heropening van het park, maar dan moest dat natuurlijk wel op een zo veilig mogelijke manier gebeuren. Hij vroeg de Bloemendalers om zélf met Caprera tot een goede oplossing te komen en dat is gelukt. Dat betekent dat vanaf maandag 24 mei de deuren open gaan voor het publiek, maar wel onder strikte voorwaarden: 

Belangrijkste voorwaarden heropening Wandelpark Caprera

 

- Het park is doordeweeks geopend van 8 tot 11 uur en van 14 tot 17 uur

- In het weekend blijft het park gesloten

- Alleen jaarkaarthouders (en hun honden) kunnen naar binnen

- Bezoekers moeten voldoende afstand van elkaar houden

- Bezoekers moeten de jaarkaart tonen bij de entree

- Er mogen maximaal vijftig bezoekers in het park zijn

- Honden moeten worden aangelijnd in verband met de aanwezigheid van herten

 

De heropening geldt als proef. Mocht het toch té druk worden of dat er té veel mensen zijn die zich niet aan de regels houden, dan kan er ingegrepen worden. Mocht de proef een succes zijn, dan zouden er later wellicht meer bezoekers het park in mogen.

Directeur van Caprera, Lode van Piggelen, is blij dat er een oplossing is gevonden. "We zijn al een hele tijd met elkaar in gesprek hoe en onder welke voorwaarden we open kunnen gaan. Nu is het eindelijk zover en zijn we blij dat we weer een beetje mogen." In totaal zijn er ruim vierhonderd jaarkaarthouders, maar de verwachting is niet dat die maandagochtend allemaal met hun honden voor de poort staan. "Zo'n tachtig daarvan lopen hier dagelijks een rondje, of soms twee. Niet iedereen zal meteen komen en anders moeten we een beetje gaan passen en meten. We houden in ieder geval nu aan dat er niet meer dan vijftig mensen in het park mogen zijn."

'Het ruikt weer als Caprera'

Vrijwilligers doen de kaartcontrole bij de entree. Daaronder zijn ook jaarkaarthouders, zoals bijvoorbeeld Marianne Zijp. Ze mag vandaag, na goedkeuring van de directie, alvast een rondje wandelen voor de camera van NH Nieuws. "Ik heb het gemist. Het was vroeger zo normaal, maar nu voelt het als een privilege. Het ruikt weer als Caprera en het is een stuk groener." Haar hond Doris moet ook even wennen. "Hij is er een beetje beduusd van. Normaal ruikt hij hier de plasjes van 'zijn matties' die ook in het park zijn geweest, maar die zijn hier de afgelopen weken ook niet geweest."

Honden aangelijnd

Doris zal, net als alle andere honden, voorlopig aangelijnd moeten worden. De natuur is namelijk de afgelopen weken gewoon zijn gang gegaan in Caprera. "Dat is heel mooi. Er lopen twee setjes herten rond en die moeten natuurlijk niet in paniek raken door loslopende honden", aldus Lode van Piggelen. Voor Marianne Zijp maakt dat helemaal niets uit. "Ik ben allang weer blij dat we er weer in mogen, het is een prachtig park. We zien wel hoe het verder gaat."

Foto: NH Nieuws

Lees ook