Ga naar Content

Onze sporters in het buitenland: Wil Besseling

ZWAAG - In de serie 'Onze sporters in het buitenland' gaan we op zoek naar Noord-Hollandse sporters die actief zijn buiten de landsgrenzen. Zij vertellen over hun ervaringen. Deze keer spraken we met professioneel golfer Wil Besseling. Normaliter speelt hij twintig tot vijfentwintig weken per jaar golf, maar door de coronacrisis is hij in Nederland. 

Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Besseling mag sinds een aantal weken weer buiten trainen na de versoepeling van de corona-maatregelen. "Het is mooi dat we weer naar buiten kunnen. Bernardus Golfbaan was de eerste baan die weer open mocht. Het idee was dat we daar langer alleen zouden zijn. Een week later mochten alle golfbanen open, dat was positief."

"Ik ben blij dat Bernardus ons de mogelijkheid gaf om daar te trainen", vervolgt de Noord-Hollander. "Ik heb een aantal dagen gebruik gemaakt van de baan. In de toekomst wil ik er vaker trainen. Het is een goede baan om verder aan je spel te werken, het ligt alleen niet om de hoek."

Hervatting buiten-training

Na de openstelling van de banen heeft Besseling op verschillende locaties getraind. Hij merkt dat het spelen weer aandacht nodig heeft met de wind en de elementen van buiten. "Ik heb een paar maanden binnen getraind, dat ging super. Het is goed om met de wind te spelen en op verschillende afstanden te trainen. Op golfbaan The Dutch ben ik een paar dagen geweest, golfbaan The International en bij mijn eigen club in Westwoud. Het is altijd lekker om buiten bezig te zijn, het is mooi dat we weer een stapje verder kunnen. Het gaat nog wel een aantal maanden duren voordat we toernooien kunnen spelen."

"Na het WK is dat in een stroomversnelling gekomen"

professioneel golfer wil besseling

Carrière als beroepsgolfer

De beroepsgolfer won in 2006 met Joost Luiten en Tim Sluiter het WK voor landenteams in Zuid-Afrika. De wereldtitel heeft voor hem een bijzondere waarde. "We hebben daar historie geschreven. Dat is iets wat je je leven lang zal bijblijven. Het was erg mooi om dat meegemaakt te hebben. We zijn nu alweer veertien jaar verder waarin ook heel veel gebeurd is. Je probeert weer nieuwe mooie momenten te creëeren. Het is heel bijzonder geweest. Ik hoop het wel, maar het zal niet zo snel weer gebeuren." 

Na de WK-winst werd Besseling beroepsgolfer. "Ik was al bezig om de weg te bewandelen om dat te kunnen gaan doen. Na het WK is dat in een stroomversnelling gekomen."

Hoogte- en dieptepunten

"De eerste overwinning als prof in 2007 in de EPD Tour. Dat was een van mijn eerste toernooien", vertelt Besseling over de hoogtepunten van zijn loopbaan. "Het jaar daarop won ik de Colombia Masters in de European Challenge Tour. Daarna heb ik zeker hoogtepunten, maar ook dieptepunten beleefd. Afgelopen december won ik bijna in Zuid-Afrika (Alfred Dunhill Championship, red.), dat was zeker één van de hoogtepunten. In september was ik de beste Nederlander bij de KLM Open op The International. Dat zijn wel dingen die bijblijven, daar wil ik zeker nog een mooi vervolg aangeven komende jaren."

Besseling licht een paar dieptepunten toe. "Bijvoorbeeld dat je niet aan je potentie komt. Je knokt ervoor, maar je behaalt niet het niveau waar je zelf graag op speelt. Desondanks heeft het mij wel sterker gemaakt. Mijn doorzettingsvermogen heeft mij wel weer gebracht tot waar ik nu ben."

De mooiste herinneringen in het buitenland tot nu toe beleefde de golfer in Zuid-Afrika. "Daar ben ik wereldkampioen geworden. Ik won bijna mijn eerste tour-event daar." Golfer is een eenzaam beroep, maar it's part of the job oordeelt Besseling. "Tijdens toernooien doe je veel dingen alleen en op je eigen manier. Als het goed gaat is dat een stuk makkelijker. Als het minder wordt, is het eenzamer. Gelukkig kan je mensen door de techniek van tegenwoordig dichterbij halen. Het is prettig om veel naar Nederland te bellen met vrienden, familie en mijn gezin. Dan heb je het ook een keer over iets anders dan golf."

"Ik ben veel met mijn kinderen op dit moment. Ik heb veel schoolwerk met ze gedaan"

professioneel golfer wil besseling

Coronacrisis

Door de coronaproblematiek heeft Besseling meer tijd voor andere dingen. "Ik kan nu meer met sponsoren en vrienden spelen. Het is een andere opbouw dan normaal. In deze tijd ben ik nooit thuis. Ik ben veel met mijn kinderen op dit moment. Ik heb veel schoolwerk met ze gedaan. Mijn klusjes zijn gelukkig ook een stuk verder. Ik ben klaar voor een nieuwe start, deze tijd is aan veel kanten niet positief. Desondanks probeer ik wel de positieve kanten te bekijken om met de goede energie verder te gaan."

De golfer zat in de maanden voor de coronacrisis in een flow. "Ik zat er goed in. Het is aan ene kant jammer dat zo'n flow gestopt wordt. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat wanneer ik dezelfde dingen blijf doen ik de flow snel weer oppak als we weer kunnen starten. Dat is ook wel mijn doel."

Besseling won zaterdag het derde toernooi uit de BMW Indoor Invitational, een serie van vijf virtuele toernooien voor spelers van de Europese Tour. Besseling verdiende er een geldbedrag van 10.000 euro mee, dat hij mag besteden aan een goed doel naar eigen keuze.

Lees hieronder de andere verhalen uit de rubriek.

Lees ook