West-Friesland

NL
V

West-Friese Linda zoekt donateurs voor voedselpakketten in Egypte

23 mei 2020, 12.22 uur · Door WEEFF

HURGHADA - Het begon als een klein initiatief en groeide binnen vier weken uit tot wekelijks 150 voedselpakketten en 32 dreumespakketten voor de lokale bevolking van de Egyptische badplaats Hurghada. Oud-Horinees Linda Luppens en haar man André zorgen er voor dat gezinnen van mensen die in tijden van corona zonder werk kwamen toch kunnen blijven eten. Om dit te kunnen blijven doen zijn ze op zoek naar donateurs. 

Linda Luppens

Linda woonde eerder in Hoorn en verhuisde ongeveer vijf jaar geleden met haar man André naar Egypte. Daar waren ze van plan een weeshuis op te zetten, maar dit bleek nog niet zo gemakkelijk. Ze stopte met haar stichting en ondersteunde daarna een aantal individuele projecten. Ook heeft ze in Hurghada een winkel met haar man.

"We zagen door corona de bui al hangen", vertelt Linda aan WEEFF. "Half maart hebben we onze winkel leeggehaald en zijn we vrijwillig in quarantaine gegaan. Op 21 maart besloot de regering in Egypte een totale lockdown in te voeren, waarbij iedereen om 17.00 uur binnen moest zijn en alleen supermarkten en apotheken geopend zijn."

Van maaltijden naar voedselpakketten

Dit betekende onder meer dat alle hotels in de Egyptische badplaats gesloten zijn, waardoor veel personeel ineens zonder werk, en dus inkomen kwam te zitten. Zij gingen bij hun werkgevers, ook grote hotelketens, in quarantaine. Linda zat thuis, zag het aan en besloot hen van maaltijden te voorzien. "Er is bijna geen sociaal netwerk en de mensen hebben schaamte om hulp te vragen. Hun inkomen is compleet weg, maar hun huurschuld loopt wel op."

"We begonnen met 20 maaltijden voor HEPCA-mannen", aldus de oud-Horinees. HEPCA is een mileuorganisatie uit Hurghada die zich inzet tegen het gebruik van wegwerpplastic aan de Rode Zee. "Al vrij snel daarna werden we benaderd door een Belgisch stel, Hilde en Yves, die ons wilde helpen en met ons mee wilde doen."

Het resulteerde in 90 maaltijden voor de lokale bevolking, een week later was dit aantal verdubbeld. Maar doordat er een hittegolf kwam moest er iets anders bedacht worden. Dit werden voedselpakketten, en inmiddels maken zij wekelijks 150 pakketten en 32 zogeheten dreumespakketten voor de lokale bevolking van het Egyptische toeristencentrum. Al het werk wordt gedaan door vrijwilligers.

Quote

"Om dit te blijven doen hebben we donateurs nodig. We doen dit op persoonlijke titel"

Linda Luppens

"We zijn er de hele dag mee bezig, om spullen in te kopen en de pakketten samen te stellen", laat Linda weten. "Vanmorgen hebben ook zeven families zich aangemeld voor een pakket.  Iedere vrijdag beginnen we met de uitlevering van nieuwe pakketten. Gisteren hebben we er 106 uitgedeeld."

Om dit te kunnen blijven doen is Linda op zoek naar donateurs. "Het is een eigen initiatief van ons en wat vrienden, er is dus geen stichting aan verbonden", vertelt Linda. "Dat wil ik wel benadrukken. Als iemand doneert, komt het geld op mijn eigen bankrekening. We doen dit allemaal puur op vertrouwen. En tot nu toe gaat dat heel goed."

Via de Facebookpagina van Linda kun je op de hoogte blijven van de actie die deze West-Friese heeft opgezet. Hier geeft zij updates over het aantal mensen die langskomt voor een pakket en bijvoorbeeld over donaties die zij krijgt uit Nederland of van mensen daar op straat.

Pakketten in een opslag

Via een tussenpersoon komen de gezinnen die een voedselpakket op kunnen halen bij Linda en André terecht. Van deze mensen worden gegevens als familienaam, het aantal gezinsleden en de situatie van die mensen, bijvoorbeeld weduwes of mensen die kanker hebben.

De voedselpakketten zelf staan in een opslag. Om ze op kunnen halen wordt gebeld met Linda. "Zo weten we wie er geweest is en kunnen we ook hier een goede afstand bewaren. Ons pakket is voor mensen die door de coronacrisis hun huur niet meer kunnen betalen. Als ze kinderen hebben tot drie jaar krijgen ze er een dreumespakket extra bij."

Op onderstaande foto kun je zien hoe de voedselpakket zijn opgeslagen:

Linda Luppens

Mondkapjes

In Egypte wordt het vanaf de dertigste, volgende week zaterdag, verplicht om op straat een mondkapje te dragen. Dit betekent ook voor de mensen die een pakket bij Linda komen halen deze moeten dragen. Ook hiervoor zoekt Linda naar mensen die een donatie willen geven, zodat zij de mondkapjes aan de bevolking daar kan verstrekken.

 "Vanmorgen heb ik op Facebook een oproep geplaatst voor 150 mondkapjes. Binnen een paar minuten had ik al een reactie van iemand die wilde doneren. Vaak krijgen we binnen een paar uur donaties binnen van mensen die ons steunen. Zelfs mensen die ik nooit gezien heb."

"Maar om dit te blijven doen hoop ik dat we meer donaties binnen krijgen", sluit Linda af. "We weten ten slotte niet hoe lang deze coronacrisis nog gaat duren."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier