Haarlem

Klassiekers op het doek en 'puzzelen' met stoelen: Haarlemse bioscopen tellen af naar 1 juni

23 mei 2020, 11.15 uur · Aangepast 23 mei 2020, 12.29 uur
Door Paul Tromp · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

HAARLEM - Tickets koop je voorlopig alleen online en er zal naar je gezondheid worden gevraagd voordat je de zaal in gaat. De Haarlemse bioscopen maken zich op voor de heropening op maandag 1 juni. Maar hoe worden de stoelen dan ingedeeld en welke films worden er überhaupt gedraaid? Bij bioscoop Pathé in het centrum van Haarlem zijn ze bezig met de laatste voorbereidingen.

Het is muisstil in de enorme bioscoop, die acht zalen telt. Bij binnenkomst wordt de bezoeker meteen door middel van stickers op de anderhalve meter afstand gewezen. Er staan flesjes met alcohol klaar om de handen te desinfecteren. Manager Laura Kramer en haar personeel hebben rustige weken achter de rug, waarin vooral goed nagedacht is over hoé het filmbezoek straks zo veilig mogelijk te maken. Aan NH Nieuws laat ze zien om wat voor maatregelen het gaat.

Tekst loopt door na video

NH Nieuws

Naar de film

"Verkoop van de tickets gaat alleen online. Dan wordt ook meteen de eerste gezondheidscheck gedaan. We vragen de bezoekers niet langer dan een kwartier van tevoren aanwezig te zijn in de bioscoop", aldus Kramer. Op de dag van de film krijgt de bezoeker een mail waarin nogmaals naar de gezondheidstoestand wordt gevraagd. Eenmaal in de bioscoop wordt inkomend en uitgaand publiek van elkaar gescheiden door verschillende routes, zodat niemand elkaar tegemoet komt lopen. 

In de filmzaal

Er mogen maximaal dertig bezoekers per film naar binnen. De medewerker checkt het kaartje, maar pakt het niet aan. "Samen met de bezoeker bepaalt de medewerker waar hij of zij kan gaan zitten, wel overal goed verspreid natuurlijk", vertelt Kramer. De bioscoop werkt dus niet echt met een vaste plattegrond en daarom zal het vaak even puzzelen zijn om iedereen tevreden en, vooral, veilig naar de film te laten kijken. "Dat heeft ermee te maken dat we niet altijd met dezelfde samenstelling van publiek te maken hebben", aldus Kramer. Bij de ene film komen bijvoorbeeld meer gezinnen, die bij elkaar mogen zitten, dan bij de andere film. 

Alle rijen in de filmzaal worden gebruikt, per film wordt er een indeling gemaakt
Alle rijen in de filmzaal worden gebruikt, per film wordt er een indeling gemaakt

Klassiekers op het doek

Aangezien er door de coronacrisis niet veel nieuwe films zijn uitgebracht, wat kunnen de Haarlemmers dan verwachten op het witte doek? Kramer erkent dat dat best een puzzel was voor de collega's van de programmatie-afdeling. "Maar we hebben een leuk en gevariëerd aanbod weten samen te stellen. Van klassiekers als 'Grease' en 'When Harry Met Sally' en een aantal films die we nog vertoonden toen we moesten sluiten. Zoals 'Invisible Man' en 'De Beentjes van Sint-Hildegard'." De vraag is natuurlijk ook of filmliefhebbers al staan te popelen om naar de bioscoop te gaan. "Landelijk hebben op de eerste dag al 17.000 mensen een kaartje bij ons gereserveerd. We zijn blij dat ze graag komen en een bezoek aan de bioscoop als veilig beschouwen."

Na de aftiteling

Als straks bijvoorbeeld 'Grease' is afgelopen, wordt de bezoeker vriendelijk verzocht om weer richting uitgang te gaan. Handvaten van deuren worden gedesinfecteerd, net zoals de stoelen, zodat de volgende film weer een 'frisse start' kan maken. Ook het afval wordt, zoals gewoonlijk, opgeruimd. Want popcorn eten tijdens de film, dat mag gewoon. Maar of het verstandig is om met verschillende handen in dezelfde bak te graaien, dat is de vraag. De bioscoop hoopt dan ook dat de bezoekers zich verstandig zullen gedragen. "Want we moeten het samen doen", aldus Kramer.

NH Nieuws
NH Nieuws

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn

Whatsapp