Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Haarlemmers willen olievlek maken van actie #WeesWelkom #500kinderen

21 mei 2020, 23.04 uur · Aangepast 22 mei 2020, 09.48 uur · Door Redactie

HAARLEM - Met honderd man is donderdagavond op de Grote Markt een menselijke keten gevormd uit protest tegen het kabinetsbesluit om níet 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen hier op te vangen. Het is een initiatief van twee Haarlemse vriendinnen die niet langer machteloos aan de kant willen staan. Ze willen elke week een keten vormen. 

NH Nieuws / Geja Sikma

Josine Nolet en Wera de Lange hebben het actiecomité Vluchtelingenkinderen Haarlem opgericht. "Wij als burgers zijn heel erg ontevreden over het besluit van het kabinet om geen alleenstaande kindvluchtelingen op te nemen en in plaats daarvan een zak geld te gaan uitdelen en te zeggen 'we helpen jullie wel, we coachen jullie wel, maar hou het wel daar'." 

De demonstranten staan meer dan een half uur verspreid over het plein en hebben allen een bord in de handen. 'Schande' staat op de achterkant van een oude enveloppe geschreven, "omdat wij geen kinderen opnemen en dat is echt schanduleus", vindt een demonstrante. Een jonge Haarlemse heeft een met hartjes versierd protestbord gemaakt. "Er zitten kinderen daar zonder vader en moeder en dat vind ik zielig."

NH Nieuws / Geja Sikma
En een andere actievoerder laat weten dat ze trots is Haarlemse te zijn, omdat de gemeente één van de 52 gemeenten is, die al voor het kabinetsbesluit opriep om 500 kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen naar Nederland te halen, zoals ook Duitsland dat bijvoorbeeld al heeft gedaan. 
Quote

"Dat wij geen kinderen opnemen, dat is echt schanduleus"

demonstrante

Coronaproef

Wera de Lange van het actiecomité heeft veel contact met de politie. Want 100 man op de Grote Markt is wel een samenscholing. Maar de burgemeester heeft toestemming verleend en de demonstranten worden allemaal met stoepkrijtkruisjes op maar liefst twee meter afstand gezet. "We willen het vooral heel erg netjes doen, we zijn een beetje proefkonijntjes", vertelt Wera. 

Josine is supertevreden met de opkomst van de eerste demonstratie. Al eerder schudde ze haar zoon Joshua Nolet, zanger van de Haarlemse band Chef'Special, wakker. Hij hield maandag al een actie op instagram. Maar Josine en Wera willen meer: "Het moet als een olievlek over heel Nederland heen gaan." Ze gaan net zolang door totdat het kabinet op zijn schreden terugkeert en het besluit herziet. 

Volgende week donderdag om 20.00 uur wordt er weer een menselijke keten op de Grote Markt gevormd. Medestanders in andere gemeenten wordt gevraagd om ook een dergelijke actie te organiseren. 

Meer nieuws uit Haarlem en omgeving?

✔️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving, speciaal voor mensen in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

✔️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/Haarlem