Ga naar Content
Alkmaar

Richardo was getuige van gewelddadige overval: "Je bent helemaal verstijfd"

21 mei 2020, 15.30 uur · Aangepast 21 mei 2020, 17.12 uur
Door: Maaike Polder · Foto: NH Nieuws

ALKMAAR - Hij beseft nog niet helemaal wat er gisteravond is gebeurd: Alkmaarder Richardo stond bij de kassa van de Jumbo toen de supermarkt werd overvallen. "Je wil bewegen, maar het kan niet."

In een fractie van een seconde besloot hij zijn telefoon te pakken en de overvallers te filmen. "Ik kon het niet geloven, toen ik achter me keek realiseerde ik me dat het zo was. Een soort Opsporing Verzocht in het echt", vertelt hij aangeslagen aan NH Nieuws. 

De heftige overval gebeurde gisteravond rond 20.00 uur in de Jumbo in Winkelwaard: twee jonge mannen eisten geld en richtten iets dat lijkt op een wapen op de medewerkers. Tien personeelsleden die gisteravond aan het werk waren, krijgen slachtofferhulp, vertelt de vestigingseigenaar Ben Duijvelshof. "Het gaat naar omstandigheden oké met ze. Maar ik vind het echt heel erg vervelend."

Agressie

De winkelende Alkmaarders hebben het allemaal wel meegekregen, voornamelijk via via. "Schokkend", zegt een man, die boodschappen komt doen. Hij heeft de beelden bekeken. "Wat een agressie. Ze willen snel geld zien en gaan er agressief tegenaan. Heftig."

Tijdens de overval waren er ook klanten in de winkel, waaronder dus Richardo. die alles heeft gezien. NH Nieuws sprak hem vanmorgen.

Tekst loopt door onder de video

Richardo was getuige van gewelddadige overval: "Je bent helemaal verstijfd" - NH Nieuws

Deze Jumbo-vestiging is al vaker overvallen. De politie kan op dit moment nog niet zeggen hoe vaak, maar verschillende bronnen melden aan NH Nieuws dat dit minstens de derde keer was. 

Overval filmen

De politie laat weten aan NH Nieuws dat ze nog steeds op zoek zijn naar twee verdachten en vraagt getuigen zich te melden. 

Volgens de politie is het filmen van een overval niet zonder risico. Woordvoerder Willem Gijtenbeek: "Als er gefilmd wordt, kan dit de aandacht trekken van de verdachten en hun gedrag beïnvloeden. Vaak hangen er beveiligingscamera's in de winkel."

Het publiceren van beelden kan ook zorgen voor problemen. "Dit kan het politieonderzoeken en het strafproces schaden. Bovendien kan het voor de slachtoffers die zoiets meemaken heel heftig zijn om steeds geconfronteerd te worden met deze beelden."

Lees ook