Ga naar Content

Docu: de dichtende ober van Café Eijlders in Amsterdam

AMSTERDAM - Ronald M. Offerman (1956-2020), "zeg maar Ron", werkte zijn hele leven in Amsterdamse cafés. Na eerst een eigen zaak te hebben gerund bediende hij zo'n twintig jaar de klanten van Café Eijlders in de Korte Leidsedwarsstraat. Naast het schenken van biertjes en het serveren van bitterballen had Ron er nog een hobby naast, een waar hij verdomde goed in was; dichten. 

Foto:

Met zijn gedichten trad Ron ook regelmatig op, waar hij maar gevraagd werd: onder andere bij de dichtersmiddag op iedere derde zondag van de maand in Café Eijlders en het poëzie tournee 'Eijlders op pad'.  

Rons gedichten kunnen het beste geschetst worden als buitengewoon toegankelijk, herkenbaar met een humorvolle en poëtische meerwaarde. 

In deze korte documentairevertelt Ron met humor over zijn leven en zijn visie op dat van hem en de wereld om hem heen. Daarnaast draagt hij een ruim aantal gedichten voor uit zijn bundel “Geen peil op te trekken” en treedt hij op met Michael Abspoel (Man bijt hond) met het door hem geschreven nummer “Tante Jans is dood”.  

Op 11 mei overleed Ron aan corona. 

De documentaire 'De dichtende ober van Café Eijlders in Amsterdam' wordt vanavond om 20.15 uur en 22.15 uur uitgezonden op NH Nieuws.