Ga naar Content

Veiligheidsregio regeert met zachte hand tijdens Hemelvaart: "Ik wil niet handhaven"

NOORD-HOLLAND - De voorzitter van de veiligheidsregio Piet Bruinooge voorziet de nodige problemen met het versoepelen van de maatregelen na 1 juni. Toch heeft hij vertrouwen in de samenleving en is hij niet van plan hard op te treden. "Ik wil niet handhaven. Ik hoop dat mensen zich tijdens Hemelvaart en na 1 juni aan de regels zullen houden en zichzelf handhaven", vertelt de voorzitter aan NH Nieuws. 

Foto: NH Nieuws

Met de mooie Hemelvaartsdag in het vooruitzicht wordt het naar verwachting druk op de stranden en de parken in de regio.

Gemeenten binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord kiezen er liever voor om in plaats van te handhaven, preventief te werken. "Zoals bijvoorbeeld de gemeente Alkmaar, die verschillende looproutes en hosts heeft ingezet, waardoor je toch publiek kunt hebben én je aan de maatregelen kunt houden. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld de kustgemeenten. Ook daar worden allerlei maatregelen genomen. Daar mogen de openbare toiletten gebruikt worden, mits ze van buitenaf benaderd kunnen worden."

De gemeente Bergen verwacht veel drukte en heeft ervoor gezorgd dat Egmond en Bergen de bezoekersstromen in goede banen kunnen leiden.

Castricum doet het weer anders - daar is het aantal parkeerplaatsen voor de auto en voor fietsen met de helft verminderd. Kustgemeenten binnen de regio waarschuwen dat toegangswegen naar zee mogelijk worden afgesloten.

Als je breed op het strand uitwaait en je niet op de bankjes bij de uitgangen blijft zitten, dan moet het geen probleem zijn om afstand te houden. Optreden doen we alleen met zachte hand - door hen te blijven wijzen op de anderhalvemetersamenleving", zegt Bruinooge.

Lees ook

Ultieme remedie

Het uitdelen van boetes is voor de Veiligheidsregio geen doel opzich. "Het is een ultieme remedie voor als mensen zich niet aan de regels houden. We hopen dat we mensen er enkel op hoeven te blijven wijzen en geen boetes hoeven uit te delen. Ik wil dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt."

De voorzitter prijst de Nederlandse samenleving om zijn volgzaamheid. "We zijn hier in een vrijwillige lockdown gegaan, geen verplichte zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. Nederlanders hebben zich braaf aan de regels gehouden. Ze hebben goed geluisterd en zijn zich bewust van het risico. Dus ik verwacht dat de meeste mensen zich ook in de toekomst aan de maatregelen houden. Ik vind dat niet naïef. Het is gewoon gebleken dat mensen zich eraan houden."

Lees ook

Binnen de lijntjes

Bruinooge verwacht zonder meer problemen na 1 juni, maar gelooft dat eerst het gesprek aangaan de beste manier is om deze periode door te komen.  "Je weet dat als je de horeca en terrassen weer opengooit, je tegen dingen aan gaat lopen. Elke horeca-ondernemer moet daarom een plan maken en deze voorleggen aan de gemeente. Dat wordt beoordeeld en vervolgens wel of niet toegestaan. Op het moment dat er binnen de horeca buiten de lijntjes wordt gekleurd, gaan we eerst in gesprek met de horeca-ondernemer. We handhaven pas als we geen verbetering zien."

Met het oog op de toenemende drukte aan zee, staat ook de Reddingsbrigade weer in de startblokken voor een nieuw zomerseizoen. "Vanaf nu beschouwen we mensen van de Reddingsbrigade als zorgmedewerkers. We gaan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en brillen aan hen verstrekken, zodat ook de Reddingsbrigade op een veilige manier kan werken", aldus de voorzitter. 

Lees ook