Ga naar Content

Ernstig verwarde Alkmaarder in ziekenhuis na aanval politiehond

ALKMAAR - Een ernstig verwarde man uit Alkmaar-Noord is gisteren gewond geraakt door toedoen van een politiehond. Na meerdere overlastmeldingen besloot de politie poolshoogte te nemen, maar de man weigerde naar buiten te komen. Na het forceren van de deur konden ze hem met behulp van een politiehond overmeesteren. 

Foto:

De man is een bekende van de politie. Er komen wel vaker meldingen binnen van (geluids)overlast. "Toen wij hem aantroffen had hij al een raam ingegooid en was hij spullen kapot aan het slaan en naar buiten aan het gooien. Ook had hij zich opgesloten in zijn eigen huis. Als iemand door het lint gaat, dan kies je voor je eigen veiligheid", laat een woordvoerder van de politie aan NH Nieuws weten. 

Flink gehavend

Omdat de situatie steeds meer uit de hand liep, besloot de politie niet te wachten op de crisisdienst, maar zelf in te grijpen. "We hebben de deur geforceerd, maar de man bleek zichzelf in de badkamer opgesloten te hebben. Na het openbreken van de badkamerdeur hebben we de hond naar binnen gestuurd. Daar kan je flink gehavend uitkomen, met lelijke wonden.", aldus de politie. De man werd per ambulance afgevoerd en ligt nog in het ziekenhuis. 

Het is niet de eerste keer dat de politie en de crisisdienst moeten ingrijpen in de Alkmaarse wijk. Het is dezelfde buurt als waar Carla Rodrigues werd doodgeschoten, nadat zij bewoners jarenlang terroriseerde en bedreigde.  

Lees ook

"Nadat de politie de deur eruit sloeg, greep de politiehond hem en scheurde hem aan flarden"

quincy de nijs

"We hebben toen ook honderden meldingen gemaakt bij de woningbouw, politie, GGZ en crisisdienst", vertelt Quincy Nijs, een van de oud-buurtbewoners. "De GGZ laat echt steken vallen. Het is een bekende van de GGZ en de politie, net als Carla Rodrigues." Quincy is inmiddels verhuisd, maar was toevallig bij zijn ouders op bezoek toen het gebeurde. "De man leek in een psychose te zijn. Hij gooide met spullen en sloot zichzelf op. Nadat de politie de deur eruit sloeg, greep de politiehond hem en scheurde hem aan flarden. Hij is zwaar toegetakeld meegenomen naar het ziekenhuis."

Niet verantwoordelijk

GGZ-woordvoerder Niek Kuijper laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat men moet beseffen dat de crisisdienst geen politie of ambulance is. Bij een verwijzing naar de crisisdienst duurt het vaak minstens een uur voordat de verpleegkundige of arts arriveert. "Met gevaarlijke of levensbedreigde situaties is het dus niet de bedoeling dat de crisisdienst verantwoordelijk is. We komen niet met piepende banden aan om de buurt weer veilig te stellen. Dat is ondenkbaar."

Kuijper geeft toe dat de verschillende verantwoordelijkheiden bij verschillende partijen soms ruis veroorzaken. "De crisisdienst wordt ingeschakeld door het ziekenhuis of de politie op basis van de urgentie. De politie grijpt in bij gevaarlijke situaties. Wij beoordelen de psychiatrie. De politie probeert na het bellen van de crisisdienst altijd eerst op mensen in te praten en hen rustig te krijgen. Lukt dit niet, dan worden er andere middelen gebruikt. In uitzonderlijke situaties kan het nodig zijn een politiehond in te zetten."

Lees ook