Ga naar Content

Noordkop bereidt zich met extra afvaarten en controles voor op hemelvaartsweekend

NOORDKOP - Met het mooie weer in aantocht bereiden alle gemeenten zich voor op een druk hemelvaartsweekend: ook in de Kop van Noord-Holland worden veel zonaanbidders verwacht. Met name Texel denkt het druk te krijgen: de TESO gaat daarom zondag al extra varen, zo kondigt de rederij aan. De dagen ervoor is het nog niet nodig, denkt ze.

Foto: Texelse Courant / Jeroen van Hattum

Om er toch voor te zorgen dat de gasten op Texel, ondanks het vakantiegevoel, niet vergeten anderhalve meter afstand te houden, zijn her en der waarschuwingen op de weg gezet. Daarnaast hebben toeristen voor hun vertrek een brief gekregen waarin alle maatregelen nog eens zijn opgesomd en zijn er fietsverboden in drukke gebieden ingesteld.

Zo mag er tijdelijk niet worden gefietst in de winkelstraten van Den Burg en in de Dorpsstraat in De Koog. Dit verbod (overigens wordt ook afgeraden met scootmobielen en driewielers te komen) geldt tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Vanaf Hemelvaart is het ook verboden fietsen te parkeren in de doorgangen tussen de Weverstraat en het Achterom in Den Burg en in de doorgangen tussen de Nikadel en de Dorpsstraat in De Koog. Fietsen kunnen worden neergezet in een van de openbare fietsenstallingen.

Bekijk hieronder hoe de waarschuwingen in Texel op de weg worden gezet. Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wel blijft overal het advies om drukke plekken te vermijden. Via de VVV is de gratis TexelMap-app ontwikkeld die aangeeft hoe druk het is op populaire locaties op Texel. De app is straks gratis te downloaden in de App Store, Play Store of te gebruiken via www.texelmap.nl.

De TESO-veerboot zal zondag van 9.30 uur tot 16.00 uur extra varen, om het half uur in plaats van om het uur. Hiervoor zal de boot Texelstroom weer worden ingezet, die door de coronacrisis eerder aan zijn onderhoudsbeurt begon dan aanvankelijk was gepland.

"Wij zijn een gemeente met een oppervlakte van 662,20 km², waarvan 304,86 km² land. Dus meer dan genoeg ruimte voor iedereen om op 1,5 meter te bewegen"

Gemeente Hollands Kroon

Ook de andere gemeenten in de Noordkop adviseren mensen de drukte niet op te zoeken. Om te voorkomen dat het uit de hand loopt, zullen boa's van de gemeente Hollands Kroon op drukke plekken als het Lutjestrand en de Poldertuin vaker surveilleren. "Maar verder nemen wij geen speciale voorzorgsmaatregelen. Wij zijn dan ook een gemeente met een oppervlakte van 662,20 km², waarvan 304,86 km² land en maar 22 dorpen. Dus meer dan genoeg ruimte voor iedereen om op 1,5 meter te bewegen", aldus een gemeentewoordvoerder.

"Het is niet de bedoeling dat veel mensen naar het strand gaan of naar een natuurgebied", zo zegt de gemeente Schagen. "Om drukte te vermijden, zijn er wel wat tips. Als je gaat wandelen in de natuur, doe dat dan zoveel mogelijk 's morgens. Zoek vooral de ruimte op, dan kun je goed afstand houden. Of je nu lopend of fietsend ergens naar toe gaat: blijf er niet te lang. Als het te druk is, kun je beter naar een andere plek of naar huis gaan."

Dierentuinen

Wie er graag op uit wil, kan naar de dierentuinen gaan. Ze zijn weer open. Maar let op: voor Hoenderdaell in Anna Paulowna moet wel vooraf worden gereserveerd. Je kunt dus niet op de bonnefooi er naartoe gaan, want dan kom je er niet in. Bij het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn kan wel aan de kassa een kaartje worden gekocht, maar als het maximum aantal bezoekers is bereikt zullen mensen langer moeten wachten voor ze naar binnen kunnen.

De gemeente Den Helder geeft aan nog niet te kunnen zeggen waar het druk wordt. "Uiteraard houdt de gemeente het in de gaten, net zoals de afgelopen weken. Mocht het op bepaalde plekken druk worden dan zullen de mensen daarop worden geattendeerd."

In Callantsoog wordt al reikhalzend uitgekeken naar het mooie weer. NH Nieuws ging langs bij een campingwinkel:

200520 callantsoog - NH Nieuws

Corona in de Noordkop & Texel
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn

Lees ook