West-Friesland

NL
V

Weinig zorgen over Westfriese 'hotspots' tijdens mooi hemelvaartsweekend

20 mei 2020, 13.20 uur · Aangepast 20 mei 2020, 17.20 uur · Door Redactie

WEST-FRIESLAND - Het belooft morgen een zomerse Hemelvaartsdag te worden. Voor populaire parken en strandjes in West-Friesland kan dit zorgen voor een toeloop van veel mensen. NH Nieuws deed een belronde langs de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en verschillende gemeenten, om te kijken of er maatregelen getroffen zullen worden. 

Actiegroep Zuiderdijk

Zuiderdijk

Een plek waar veel om te doen is geweest de afgelopen weken is de Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen. Begin april liep het volgens de Veiligheidsregio NHN uit de hand op de dijk en daardoor kon er niet meer  voldaan worden aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand. Om die reden werd de Zuiderdijk tijdens het paaswekend afgesloten. 

Aankomend weekend zal de Veiligheidsregio de dijk niet afsluiten. "Het is wel aan de orde geweest in het Regionaal Beleidsteam maar op dit moment zien wij geen verdere aanleiding om hem opnieuw af te sluiten. Nadat de dijk afgesloten is geweest hebben wij geconstateerd dat het er rustiger is geworden", aldus Peter Rozenbeek, woordvoerder van de Veiligheidsregio NHN.  Ook de gemeente Drechterland laat weten geen extra handhavers naar de Zuiderdijk te sturen dit weekend. 

Vooroever Medemblik

Bij het strandje de Vooroever in Medemblik worden tijdens Hemelvaartsdag niet veel watersporters verwacht. "Het is morgen noordwestenwind en dat is bij ons niet het meest gunstige kitesurfweer. Wij verwachten daarom geen grote drukte bij de Vooroever", laat woordvoerder Silvia Hania van de gemeente Medemblik weten. 

Ook op andere plekken in de gemeente verwachten zij geen extra drukte. "Het is de afgelopen weken bij ons best wel goed gegaan. Ook in het centrum van Medemblik viel het erg mee. Het was wel gezellig druk maar iedereen hield 1,5 meter afstand tot elkaar."

Enkhuizerzand

Bij het Enkhuizerzand heeft de gemeente gekozen voor een beperking in parkeren. "Bezoekers kunnen alleen parkeren in de vakken en niet meer langs de weg, zoals het voorheen altijd was. Dat doen we om de grote drukte tegen te gaan. Uiteraard zal hier op gehandhaafd worden", laat woordvoerder Esther Groen van de gemeente Enkhuizen weten. In maart werd het Enkhuizerzand door de gemeente volledig afgesloten voor publiek. Op die maatregel wordt dit keer dus niet overgegaan.