Ga naar Content

De stoomtrein mag weer rijden: "De eerstvolgende vertrektijd is zaterdag 6 juni"

WEST-FRIESLAND - De museumstoomtrein gaat weer rijden vanaf zaterdag 6 juni. Eerst alleen tijdens de weekenden en langzaam maar zeker wordt dit uitgebouwd naar een dienstregeling doordeweeks. 

Foto: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Er zijn wel aanpassingen nodig om op 6 juni van start te kunnen gaan. Een ritje met de museumstoomtram van Hoorn naar Medemblik ging namelijk vaak in combinatie met een boottochtje van Medemblik naar Enkhuizen waarna de terugreis met het openbaar vervoer werd afgelegd. Dit gooit roet in het eten: "NS wil het treinverkeer echt alleen voor noodzakelijke reizen beschikbaar stellen", vertelt directeur René van den Broeke.

Een deel van het het traject is daarom aangepast. De bootreis wordt geschrapt en de route met de trein gaat nu van Hoorn naar Medemblik met een tussenstop in Twisk. Voorheen was dat Wognum, maar dit perron voldeed niet aan de veiligheidseisen die door het kabinet zijn opgesteld. Bij aankomst in Medemblik wordt een historische presentatie gegeven, een soort openluchtmuseum. "We hebben moeten zoeken naar een manier hoe we in deze tijd meer kunnen bieden dan een heen-enweertje met de trein. Wij hopen op deze manier echt een tijdreis aan te kunnen bieden, zonder in te leveren op de beleving."

"Het rendement voor het museum is laag. Wij doen dit echt om zichtbaar te blijven als museum, zodat de locomotief kan doen waar hij voor gemaakt is: rijden"

Rene van den Broeke - directeur museumstoomtram

Naast de wijziging in de route gelden ook aanvullende maatregelen. Zo is het verplicht vooraf een ticket te kopen. Dat kan vanaf 21 mei. Er hoeft geen mondkapje gedragen te worden zoals in het openbaar vervoer. In de trein wordt de anderhalve meter afstand gewaarborgd. Dit betekent dat de trein maar voor een derde gevuld zal zijn en plek biedt aan maximaal honderdvijftig personen. "Het rendement voor het museum is daardoor heel laag", vertelt Van den Broeke. "Wij doen dit echt om zichtbaar te blijven als museum, zodat de locomotief kan doen waar hij voor gemaakt is: rijden."

Buffer

Het Hoornse museum is dit jaar niet in staat geweest om in het voorjaar een buffer op te bouwen om de winter mee door te komen. Hierdoor starten zij het volgende seizoen mogelijk met een tekort van 2,5 ton. "Dat is niet genoeg om volgend jaar een nieuw seizoen mee in te gaan. Wij hebben echt een financiele impuls nodig vanuit de provincie of gemeente." Ondanks de onzekerheden is er ook goede moed. "We zijn vooral heel blij dat we weer kunnen rijden."