West-Friesland

Waarom naar een ver oord als je ook in een West-Friese tuin op 'vakantie' kunt?

21 mei 2020, 07.30 uur · Aangepast 21 mei 2020, 08.13 uur
Door Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

HOORN - Om anderen - juist in deze tijd - het plezier van een tuin te geven, start Martijn Neuvel uit Hoorn het platform deeltuinen.nl. Iedereen kan daarop zijn tuin aanbieden om te delen met anderen. Sinds kort is het zelfs mogelijk om een nachtje te logeren in de tuin. Dus dit jaar geen verre oorden, maar je stapt gewoon op de fiets voor een avontuur om de hoek.

Via het platform deeltuinen.nl kun je een tuin van iemand anders 'reserveren'. Je kunt er dan een tijdje gebruik van maken. Zo is er een tuin waar je in alle rust kunt relaxen en een groot grasveld om te voetballen of te picknicken met vrienden. Het zou zelfs mogelijk zijn om een boomgaard te gebruiken voor bijvoorbeeld een workout. Bij Martijn Neuvel zelf kunnen kinderen even uitrazen op de trampoline, terwijl de ouders in de zon zitten aan de waterkant.

Met de tent op de fiets

Met deeltuinen.nl heeft Neuvel een soort AirB&B onder tuinen opgezet, zo vertelde hij eerder aan NH Nieuws. Nu de vakantietijd eraan komt, raakt hij steeds enthousiaster over zijn plannen. Er is daarom een nieuwe ontwikkeling: in sommige tuinen kun je logeren. "Met de drukte die gaat komen en de krappe ruimte die er is op campings, denken wij dat dat een heel mooie aanvulling is. Je stapt op je fiets, zet daarna je tentje neer en je hebt gewoon een minivakantie bij iemand in de tuin."

Tekst loopt door onder de video.

Zomervakantie om de hoek: Horinees start 'deeltuinen' - NH Nieuws

Zo is er in de tuin van Hanneke van Wijk uit Blokker plek genoeg. Het grote 'voetbalveld' in haar achtertuin wordt niet meer zo vaak gebruik door haar kinderen. Daarom gaf ze haar tuin op bij Deeltuinen. "Ik hoef deze hele plek voor niet mijzelf, iemand anders mag er ook gewoon gebruik van maken. Er zijn mensen die geen tuin hebben en die gun ik allemaal een stukje groen om zich heen."

Ze is niet bang voor rarigheid en verwacht dat haar gasten gewoon hun gang gaan, of dat nu relaxend of spelend is. "Ze weten gerust wel dat ze niet bij mij naar binnen moeten lopen", vertelt van Wijk. "Ik weet ongeveer hoe laat iedereen komt en ik denk dat iedereen wel z'n eigen ding doet."

Quote

"Er zijn mensen die geen tuin hebben en die gun ik allemaal een stukje groen om zich heen"

Hanneke van wijk

Een reservering van de tuin is gratis, maar het proces is zodanig beveiligd dat je niet zomaar het adres van de tuin krijgt. Eerst neemt de tuineigenaar contact met je op om de boel af te stemmen. Mocht er geen klik zijn, dan kan de tuineigenaar de afspraak uiteraard altijd annuleren.

Er doen nu twintig tuinen mee, waarvan acht in West-Friesland. Neuvel zoekt nog meer gegadigden met mooie tuinen, ook al is het slechts een 'postzegel'. "In de binnenstad zijn er ouderen die een heel mooi huisje hebben maar geen tuin", legt Neuvel uit. "En een paar huizen verderop hebben ze een 'postzegeltje' waar de zon schijnt en je lekker in een hoekje kunt zitten, dat is voor sommige mensen voldoende."

Aanmelden

Wie de tuin ook wil delen met anderen kan dit aangeven via de website van Deeltuinen. De eerste honderd tuinen worden gesponsord met een moestuinbak. Een overzicht van alle deeltuinen staat eveneens op de website.

✈️ Op vakantie in eigen provincie

Dit jaar ziet de zomervakantie er door de coronacrisis anders uit dan normaal. Noord-Hollanders zitten uiteraard niet stil en komen met creatieve alternatieven. Lees hier hun verhalen. 

Whatsapp