Ga naar Content

Velsen in 'perfect storm': financiële zorgen, en dan komt de crisis er nog eens overheen

VELSEN - De gemeente Velsen verkeert financieel in zwaar weer. ‘Het is echt the perfect storm’, zegt wethouder Jeroen Verwoort (Financiën) bij de presentatie van het jaarverslag 2019. Dat jaar levert een tekort op van 5,1 miljoen. De zogeheten ‘afwaardering’ van vastgoed speelt de gemeente parten. Een pand dat opnieuw moest worden getaxeerd daalde drie miljoen in waarde.

Foto: NH Nieuws/Fred Segaar

Door de gevolgen van de coronacrisis zullen de kosten verder oplopen. Het college van burgemeester en wethouders verwacht de komende jaren een structureel tekort van drie miljoen euro. Grootste tekorten zijn er bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de jeugdzorg (1,6 miljoen), volgens Verwoort een gevolg van onvoldoende compensatie veranderende spelregels van het rijk, die de gemeente 2,4 miljoen extra kosten. 

Foto: Mediapartner RTV Seaport

Verwoort: “Het rijk verandert iets, mensen betalen bijvoorbeeld via de WMO geen inkomensafhankelijke eigen bijdrage meer voor de huishoudelijke hulp. Wij kunnen daar geen nee tegen zeggen en betalen die kosten, maar de vergoeding van het rijk aan ons blijft achter."

"Het rijk holt de lokale overheden op deze manier uit"

wethouder Jeroen Verwoort

"Hoe kunnen wij sturen op twee belangrijke beleidszaken, de WMO en de jeugdzorg, als het rijk aanvullende compensatie voor zich blijft uitschuiven?” Hij vindt dat het rijk de lokale overheden 'op deze manier uitholt.'

Weerstandsnorm

De algemene reserve voldoet niet om het tekort te dekken. Zonder maatregelen komt Velsen aan het einde van dit jaar onder de zogeheten weerstandsnorm van de provincie, wat betekent dat de gemeente onder toezicht komt te staan en iedere uit te geven euro aan de provincie zal moeten verantwoorden.

“De situatie is zorgelijk. We staan voor pittige keuzes”, aldus Verwoort. “De mensen gaan dit merken. En dan komen de gevolgen van de coronacrisis hier nog eens overheen.”

Corona in de IJmond
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de IJmond en krijg updates in je tijdlijn