Ga naar Content
Gooi

Sanne wil duurzame boerderij beginnen voor 200 gezinnen: "Zodat mijn kinderen zien dat het ook anders kan"

15 mei 2020, 16.07 uur · Aangepast 15 mei 2020, 23.26 uur
Door: Rachel Morssink · Foto:

WEESP - Elke zaterdag een krat vol biologische groente, fruit en vlees. En dat van je éigen boerderij. Het is de droom van Sanne Smeets uit Weesp. "Duurzaam voedsel produceren en samen genieten van de oogst, dat lijkt me geweldig." 

Maar daar is nog wel wat voor nodig. Namelijk: 199 medeboeren én een groot stuk grond. "Twintig hectare land willen we kopen of pachten. Tien hectare voor akkerbouw en tien voor het vee." En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "De grond is schaars hier, zo vlakbij Amsterdam. Dus we zijn héél hard op zoek."

En dat doet Sanne Smeets, initiatiefnemer van de boerderij, inmiddels niet meer alleen. "We hebben een kartrekkersteam en de taken zijn onderling verdeeld. De één probeert deelnemers te werven, een ander regelt bijvoorbeeld alle juridische zaken," vertelt Sanne.

De boerderij die ze willen oprichten is een zogeheten Herenboerderij. "Een landelijk concept, waarbij je met een grote groep huishoudens eigenaar wordt van een boerderij en samen een boer inhuurt om het werk te doen," vertelt Sanne. Ze hoorde erover en dacht meteen: "Dat moeten we ook in Weesp hebben!"

200515_HERENBOERDERIJ - NH Nieuws

Op dit moment zijn er in heel Nederland zeven Herenboerderijen opgericht en lopen er dertig initiatieven. "Daar is Weesp er dus één van. En onze boerderij gaat Vers aan de Vecht heten," vertelt Sanne. 

Ze hoopt vurig dat het gaat lukken om de boerderij daadwerkelijk te realiseren. "Want ik vind het belangrijk om aan volgende generaties te laten zien dat we op een andere manier met voedsel kunnen omgaan. Dat mijn kinderen en alle kinderen van Weesp weer weten waar hun eten vandaan komt, want dat zijn we met z'n allen vergeten."

Nieuwe groenten

De 200 deelnemers aan de Herenboerderij in Weesp zullen samen beslissen over de koers van hun boerderij. "Wat we gaan verbouwen bijvoorbeeld," zegt Sanne. "En vrijwillig meehelpen mag, maar hoeft niet."

Ze verheugt zich al op de bezoekjes aan de boerderij. "Elke zaterdag de oogst ophalen, wellicht nieuwe groenten leren kennen, of van anderen leren hoe je eten moet inmaken. Dat lijkt me heel gaaf," zegt Sanne.

Ze blijft zich dan ook graag in de toekomst inzetten om van de 'community' een hechte gemeenschap te maken. "Dat we regelmatig samen borrelen of picknicken en andere activiteiten organiseren om elkaar als mede-boeren te leren kennen," zegt Sanne.

"Alle culturen en leeftijden zijn welkom!"

Sanne smeets - herenboerderij Weesp

Meedoen is niet goedkoop. De inleg is eenmalig 2000 euro per gezin en daarna wekelijks tien euro per gezinslid per week. "Dat betekent dat het niet voor iedereen is weggelegd, maar we zijn hard bezig om te kijken hoe we de boerderij wél voor iedereen toegankelijk kunnen maken, ook in samenwerking met de gemeente."

Sanne hoopt namelijk dat de deelnemers een afspiegeling van Weesp zullen vormen. "Alle generaties en culturen zijn welkom. Mijn wens is dat iederéén plezier gaat beleven aan de Herenboerderij. Dat vind ik belangrijk."

In de video hieronder laat de dochter van Sanne zien hoe ze nu al zo duurzaam mogelijk proberen te leven.

200514_Herenboerderij-INLINE - NH Nieuws

Herenboerderij
Een Herenboerderij is een coöperatie waar maximaal 200 huishoudens aan deelnemen. De boer krijgt een speciale opleiding vanuit Herenboeren Nederland, de organisatie die de verschillende boerderijen begeleidt. Kleinschaligheid, diversiteit en duurzaamheid staan centraal bij dit type boerderij.