Ga naar Content
West-Friesland

Melkmarkt dicht voor verkeer: Enkhuizen gooit alle opties open voor terrasuitbreiding

15 mei 2020, 12.30 uur · Aangepast 15 mei 2020, 18.36 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

ENKHUIZEN - Waar uitbreiding van de terrassen mogelijk is, gaat de gemeente Enkhuizen dat toelaten. Dat betekent dat er voor 1 juni nogal wat te gebeuren staat, zelfs een pop-up terras voor horecaondernemers die nu geen terras hebben behoort tot de mogelijkheden.

De gemeente wil horecaondernemers helpen om het aantal tafels en stoelen op het terras zo groot mogelijk te houden. Het college presenteert daarom vandaag een plan om de ondernemers voor dit terrasseizoen waar het kan 'maximaal' de ruimte te geven.

Het plan is onder andere om de Melkmarkt af te sluiten voor het verkeer. Op de Dijk en Tussen Twee Havens worden grotere terrassen toegestaan, bijvoorbeeld door hier parkeerplekken voor te gebruiken. Daarnaast komen er meer locaties voor terrassen, onder meer bij de Westerkerk, De Bocht en het Landje van Top.

Kroegen die geen terras hebben of restaurants die niet kunnen uitbreiden voor de deur krijgen de mogelijkheid om een pop-up terras op een andere locatie op te zetten. Hiervoor wordt het Landje van Top genoemd, maar als ondernemers ideeën hebben over andere locaties die dichterbij de fysieke onderneming zijn, dan gaat de gemeente daar ook naar kijken.

Tekst loopt door onder de video.

Wethouder Erik Struijlaart over de terrasuitbreiding. - NH Nieuws

"Overal waar het mogelijk is zullen wij proberen ruimte te bieden. Wij roepen de horeca dan ook vooral op om met creatieve plannen te komen", vertelt wethouder Erik Struijlaart. "De horeca zal wel rekening moeten houden met bewoners en andere ondernemers. En voor alle locaties geldt dat verkeersveiligheid altijd bovenaan staat."

Willen kroegeigenaren bijvoorbeeld de handen ineenslaan door samen een pop-up terras te openen op een specifieke locatie? Dan kunnen ze die plannen indienen via een formulier op de website van de gemeente Enkhuizen - het formulier wordt in de loop van vrijdag 15 mei geplaatst.  

Terrassen langer open

De openingstijden van de terrassen worden ook verruimd: op vrijdagen en zaterdagen kunnen de terrassen een uur langer open, tot 01:00 uur 's nachts. De veranderingen zijn tijdelijk en gedurende het hele terrasseizoen van kracht. Daar komt bij dat de gemeente Enkhuizen het terrasseizoen verlengt tot 1 november.

Tekst loopt door onder de video.

Thomas de Boer over de terrasuitbreiding - NH Nieuws

Belangrijk is dat de Enkhuizer horeca hierin de samenwerking met elkaar opzoekt, zo vindt ook Thomas de Boer, die spreekt namens Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Enkhuizen. "De mensen die ik heb gesproken zijn laaiend enthousiast, maar het roept ook echt op tot samenwerking. We hebben gisteren de eerste ondernemers gebeld en gevraagd 'ga het gesprek aan met je collega's en de buren'."

Parkeerplaatsen

Die nieuwe terrassen zorgen wel voor verkeerswijzigingen in de stad, bijvoorbeeld omdat de Melkmarkt dicht is voor autoverkeer. De parkeermogelijkheden op het Dirk Chinaplein worden uitgebreid en er wordt ook gesproken over het verlengen van de 3-urige blauwezone op die plek. Zo worden bezoekers die met de auto komen zoveel mogelijk aangemoedigd om te parkeren bij het station of op het Dirk Chinaplein en dus ook via de zuidkant de stad in te komen.

Enkhuizers zelf worden opgeroepen om zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar de binnenstad te komen. "Als we elkaar die ruimte gunnen, kunnen we die anderhalve meter afstand bewaren én binnen alle maatregelen een mooie zomer met gezellige terrassen tegemoet zien", aldus de gemeente.

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Lees ook