Ga naar Content
Amstelland

Kleermaker Henk en zijn team maken kleurrijke mondkapjes voor in het OV

15 mei 2020, 06.30 uur
Door: Jasper Leegwater & Edgard Capriles · Foto: NH Nieuws

AMSTELVEEN - Henk Oerlemans is al 38 jaar kleermaker in Amstelveen. Hij is inmiddels met pensioen maar leeft nog steeds voor zijn zaak. Toen hij hoorde dat mondkapjes straks verplicht zijn in het openbaar vervoer ging hij meteen aan de slag. Inmiddels heeft hij al meer dan 1500 kleurrijke mondkapjes verkocht. 

Voor Henk gaat het niet alleen om de functie, maar ook om de look en feel van de mondkapjes die hij maakt. "Ik ben op zoek gegaan naar een groothandel voor mooie katoensoorten. Ik wilde toch een beetje design er in brengen." Van camouflageprint tot Mondriaan-opdruk, het assortiment van Henk gaat alle kanten op. De laatstgenoemde is zijn favoriet en dat mondkapje zal hij zelf dragen als het nodig is. 

Henk Oerlemans heeft al 1500 mondkapjes gemaakt - NH Nieuws

De zaak van Henk is ongeveer drie weken dicht geweest. "Ik dacht, dit gaat wel 6 tot 9 maanden duren. Ik heb contact opgenomen met de bank voor steun maar heb niks van ze gehoord." Henk's huurbaas heeft hem wat ademruimte gegeven. Hij hoeft de komende maanden geen huur te betalen, dat is voor latere zorg. Dankzij het mondkapjes-initiatief van Henk heeft 'T Kleermakertje het weer druk en "komt ook de cashflow weer op gang". 

"Ik blij, hij blij"

Henk is een echte verkoper: in zijn zelfingeplande rookpauze voor de gevel van zijn zaak spreekt hij een man aan. Even later stappen de twee naar binnen en de man bestelt voor zijn collega's van KIKA een lading mondkapjes. "Dat een ondernemer die het mogelijk wat zwaarder heeft op dit moment kijkt wat 'ie met zijn product kan doen en mondkapjes maakt is alleen maar prima voor preventie tegen corona. (...) Ik blij, hij blij, wij met z'n allen blij." 

Foto:

Verplicht in OV

Om de mondkapjes in de markt te zetten krijgt Henk hulp van zijn dochters. Op sociale media proberen ze de bescherming op de kaart te zetten. Vanaf 1 juni zal iedereen in het openbaar vervoer zo'n beschermend mondkapje moeten dragen. Henk denkt dat veel Amstelveners met zijn mondkapjes zullen reizen. "Ik denk het haast wel, ja."

Naast de particuliere verkoop heeft Henk samen met zijn collega's ook al grotere partijen gemaakt voor bedrijven uit de regio. Zo heeft een speelgoedfabrikant 300 stuks afgenomen. Met die partij is Henk nu nog in gesprek over een veel grotere oplage voor alle medewerkers in Europa van dat bedrijf. 

Hoe het de komende tijd met de verkoop zal gaan is voor iedereen koffiedik kijken. Toch is het Henk zijn verwachting dat hij ook na crisistijd aan de slag kan blijven. "Ik denk dat het een succes zal worden, ja. Dat we in ieder geval deze moeilijke corona-periode kunnen overleven en lekker door kunnen gaan met ons vak."