Ga naar Content

Transformatorstation komt er: Wijk aan Zee teleurgesteld dat gezondheid "niet meetelt"

WIJK AAN ZEE - De bouw van het transformatorstation in Wijk aan Zee gaat door. De Raad van State besliste vanochtend dat de bouw van het enorme complex langs de Zeestraat mag doorgaan. 

Foto: NH Nieuws

Actiegroep Ban de Brom en de Dorpsraad organiseerden na de uitspraak een alternatieve persconferentie bij de plek waar het verdeelstation ter grootte van 23 voetbalvelden gaat komen. Er werd een waslijntje gespannen met daaraan t-shirts met een afbeelding van het symbool van het verzet, een hond met een koptelefoon op. 

Tekst gaat door onder video

Transformatorstation - NH Nieuws

Beide partijen reageerden teleurgesteld op de uitspraak. "We hebben op één punt gewonnen, maar het plan gaat toch door. Dat is buitengewoon teleurstellend", zegt Hans Dellevoet van de Dorpsraad. "We vrezen namelijk dat het transformatorstation meer herrie gaat veroorzaken dan ons is beloofd." Wijk aan Zeeërs vrezen een voortdurende zogeheten laagfrequente bromtoon. 

"We staan tegenover een batterij specialisten waartegen voor ons niet te vechten is"

Hans Dellevoet, Dorpsraad

Dellevoet: "Onze expert heeft echt wel gaten geschoten in het rapport over geluidsoverlast. Alleen, we hadden het blijkbaar moeten aantonen. Twijfel was onvoldoende. Ja, dan sta je tegenover een batterij specialisten waartegen niet te vechten is. Financieel niet en technisch niet."

Foto: NH Nieuws

Petri Raymakers van Ban de Brom: "Dit is er opnieuw een voorbeeld van dat de gezondheid van de inwoners van Wijk aan Zee op geen enkele manier meetelt." Raymakers doelt op de benarde positie van het kustdorp vlak naast Tata Steel. De bewoners ondervinden milieu-overlast door de uitstoot van de staalfabriek.   

"Hiermee is aangetoond dat de gezondheid van de mensen op geen enkele manier meetelt"

Petri Raymakers, Ban de Brom

De Dorpsraad  laat het er niet bij zitten. Dellevoet: "De volgende fase, de uitbreiding van het plan, ligt ook op tafel. Daar heben we ook beroep voor aangetekend bij de Raad van State en daar gaan we uiteraard mee door." 

Lees ook

👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de IJmond en krijg updates in je tijdlijn