Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Verbazing na sluiten van Zaanse privésauna door gemeente: "Niet anders dan hotelkamer"

12 mei 2020, 20.00 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

ZAANSTAD - De sauna van wellness Yurtlife draaide tot gisterenmiddag nog op volle toeren.  De gemeente Zaanstad heeft de ontspanlocatie toen opgedragen het spa-gedeelte te sluiten. Eigenaresse Marjan Smit snapt er niks van, want zij dacht door het privékarakter van haar wellness open te kunnen blijven. 

Het leek een mooie dag maandag voor wellness centrum Yurtlife. Er mochten weer massages en schoonheidsbehandelingen gegeven worden. De spa was nooit dicht geweest. Er kwamen bij een spabezoek maximaal twee gasten, veelal waren dat koppels. "We hielden ons aan de regels en vormden geen extra risico op ziektegevallen", stelt Marjan. "Sterker nog, de sauna's maken mensen gezonder en geven een boost aan het afweersysteem. We zijn goed bezig, dat gevoel hadden we." 

Spa van Zaanse wellness gesloten door gemeente: "Dit is niet anders dan een hotelkamer" - NH Nieuws

De sauna draaide nog volop, want het spagedeelte bleef open na contact met de Rijksoverheid. Die gaven aan dat privésauna's open kon blijven als de anderhalve meter afstand gewaarborgd kon worden én er niet meer dan drie personen gebruik van maakten. 

Hotelkamer

De gemeente oordeelde anders en de boete is 10.000 euro als de sauna toch openblijft. Yurtlife heeft alle reserveringen gecanceld en de ruimte is direct dichtgegaan. Een dergelijke boete zou het bedrijf een nog grotere klap bezorgen, maar ook nu is het lastig. Vooral wat de acceptatie betreft, omdat hotelkamers ook open zijn en daar vergelijkt Marjan haar spa mee. "Het is volgens mij niet anders", vertelt ze. "Alleen is het zo dat mensen er maar drie of vier uurtjes zijn, in plaats van een hele nacht."

De hoop bij de wellnesslocatie is nu dat er opnieuw gekeken wordt naar de specifieke gevallen, zoals de privésauna's. Ondertussen is wel de massage-afdeling van Yurtlife open, maar is de vrees dat de inkomsten opnieuw voor een langere periode flink lager zullen zijn dan normaal. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier