Ga naar Content
Haarlem

Surfersdrama Schevingen raakt KNRM en Zandvoortse surfwereld: "Het was een gitzwarte dag"

12 mei 2020, 15.38 uur · Aangepast 12 mei 2020, 22.06 uur
Door: Redactie · Foto: NH

ZANDVOORT -Zowel de KNRM als surfers uit de hele provincie zijn geraakt door het drama in Scheveningen waar gisteravond vijf jonge mensen overleden tijdens het surfen. "We hebben wel eens een surfer die in de problemen raakt en komt te overlijden", vertelt Jan Willem van den Bout, schipper bij KNRM Zandvoort. "Maar zoveel surfers tegelijk die het leven laten, dat heb ik niet eerder mee gemaakt en daar schrik je van."

De Zandvoortse KNRM was gisteravond ten tijde van het drama aan het oefenen op zee. En dat was de eerste keer weer sinds de coronacrisis. Toen ze terug kwamen, lazen ze de eerste berichten over de zoektocht naar vermiste surfers in Scheveningen. "Ja, dan merk je wel dat iedereen alle berichten met elkaar deelt in de groep. Als KNRM zijn we toch een grote familie."

Jan Willem leeft mee met zijn collega's in Scheveningen en weet maar al te goed hoe zij zich voelen. Het nieuws komt hard aan bij de Zandvoortse redders. "Het is wel heftig omdat we ons op zo'n moment realiseren dat redden niet altijd leuk is."

Tekst gaat door na de video

Impact surfersdrama - NH Nieuws / Marieke Pijlman

"Ik heb gisteravond laat een berichtje gestuurd naar de schipper in Scheveningen om te laten weten dat we meeleven"

Jan Willem van den Bout, schipper KNRM Zandvoort

Surfers

Ook surfers trekken zich het lot van hun 'maatjes' uit Scheveningen aan. "Ik hoorde dat het bodysurfers waren en dat het ook hele ervaren surfers waren", vertelt Luuk, uit Amsterdam. "Dat er dan een groep van tien mensen in de problemen is gekomen, is natuurlijk verschrikkelijk."

Ook Derk, een surfer uit Zandvoort, vindt het heftig. "Je schrikt je kapot. Golfsurfen en kitesurfen is iets wat ik zelf graag doe. Het is heel apart om te horen dat er ineens vijf mensen overleden zijn."

Schuim

Zowel in Zandvoort als in Scheveningen stond gisteravond een flinke schuimlaag op zee. Mogelijk heeft dit een rol gespeeld bij het ongeluk. "Het is nog speculeren, maar wat we nu weten is dat de surfers door stroming in een hoek bij de rotsen terecht zijn gekomen waar het schuim zich heeft opgestapeld. Dit kan zomaar één of twee meter hoog zijn en daar kun je niet in ademen", weet Derk.

Luuk was gisteravond aan het kitesurfen en kwam er thuis achter wat er speelde. "Ik kreeg ook berichtjes van bezorgde familieleden en op zo'n moment realiseer je je misschien ook niet genoeg dat het gevaarlijk kan zijn op zee met zoveel schuim."

Zowel Derk als Luuk laten zich door het drama niet weerhouden om de zee weer op te gaan. "Ik heb er wel over nagedacht", verelt Derk. "Het was een gitzwarte dag. Een beetje zonneschijn kan misschien de balans weer een beetje terugbrengen, dat we weer gaan houden van de zee, ondanks dit trieste bericht." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem en omgeving?

✔️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving, speciaal voor mensen in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

✔️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/Haarlem