Start van hoofdcontent

HEERHUGOWAARD

nl

'Lief' verkeersbord en 'belonende' groene golf moeten snelheidsduivels op Westtangent afremmen

12 mei 2020, 13.20 uur · Aangepast 12 mei 2020, 13.34 uur · Door Priscilla Overbeek

HEERHUGOWAARD - Een 'lief' snelheidsbord van 50 kilometer en een 'belonende' groene golf - het zijn maatregelen die de gemeente Heerhugowaard neemt om de Westtangent veiliger te maken. De nieuwe instelling is een proef van zes maanden.

Roodomrande borden blijken uit onderzoek (2016) van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) minder effect te hebben op snelheidsvermindering dan verkeersborden met een vriendelijk uiterlijk.

Aan ruim duizend Nederlandse automobilisten werden op basis van afbeeldingen van verkeerssituaties, met gewone en 'lieve' borden, gevraagd naar de verwachte snelheid van automobilisten. Daaruit bleek dat de ondervraagden hun eigen voorkeurssnelheid en de snelheid van anderen lager inschatten bij het zien van een bord met vrolijke figuurtjes.

Testfase

Naast verbetering van de doorstroming en de verkeersveiligheid, verwacht de gemeente ook een verlaging van CO2-uitstoot en minder geluidsoverlast verwacht. "Na deze periode wordt het effect op doorstroming en snelheid bekeken. De wethouder ziet de resultaten met belangstelling tegemoet", meldt de gemeente Heerhugowaard. 

Tekst loopt door onder video

'Lief' verkeersbord - NH Nieuws

Vooralsnog worden er geen aanvullende maatregelen genomen. "Mochten de resultaten van de groene doorgang of andere inzichten daartoe aanleiding vormen zal de gemeente zich hierop beraden", aldus de gemeente. 

Racebaan

Inwoners van Heerhugowaard klagen al tijden over de gevaarlijke weg. Vorig jaar overleed de 15-jarige Ilayda nadat ze werd aangereden door een auto. In 2016 overleed Stefan Koppes nadat hij met zijn scooter werd geschept door een auto.