Ga naar Content

Alkmaarse Bloemwijk krijgt geen beschermde status

ALKMAAR - De Alkmaarse wijk Bloemwijk krijgt geen status als beschermd stadsgezicht of gebied, meldt mediapartner Alkmaar Centraal. Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Historische Vereniging Alkmaar en het Cuypersgenootschap hadden daarvoor een verzoek ingediend, vanwege de ingrijpende sloop- en nieuwbouwplannen. 

Foto: Alkmaar Centraal

Ondanks dat het verzoek is afgewezen, belooft het college dat de buurt er juist beter op zal worden. In de wijk staan vier panden met een bijzondere status en een gemeentelijk monument, maar het geheel voldoet volgens de vakgroep Erfgoed niet aan de gestelde criteria. 

De monumentencommissie schaart zich achter het besluit: "Bloemwijk heeft weliswaar cultuurhistorische betekenis voor Alkmaar, maar die weegt niet op tegen de beperkte ontwerpkwaliteiten als tuindorp." Het college vult aan: "Andersom verliest het beschermde pand zonder de context van de rest van het buurtje de cultuurhistorische waarde", aldus Alkmaar Centraal

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer groen

In overleg met stedenbouwkundigen van de gemeente zijn uitgangspunten geformuleerd, op basis van cultuurhistorisch onderzoek. "Zo dienen in het stedenbouwkundig plan en de architectuur verwezen te worden naar de architectonische elementen, zoals deze nu in de wijk te vinden zijn. Daarnaast dient er meer groen in de openbare ruimte te worden opgenomen."

Bloemwijk werd in twee fasen gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, deels opgezet volgens de principes van een tuindorp met arbeiderswoningen, zoals gebruikelijk in die periode. De Alkmaarse wijk is naar het ontwerp van architect Jan Stuyt, een van de belangrijkste Nederlandse kerkenbouwers van de 20e eeuw. Een ander bouwwerk van Stuyt is het gemeentehuis van Alkmaar.