Ga naar Content

Genieten van Radio Filharmonisch Orkest met Social Distancing Sessions

HILVERSUM - Het Radio Filharmanisch Orkest in Hilversum verzorgt in deze coronatijd iedere week een miniconcert. Via Facebook kan iedereen genieten van prachtige muziek gespeeld door de top van Nederland die in kleine samenstelling creatief van zich laat horen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In de Social Distancing Sessions komen iedere week andere, verrassende composities en samenstellingen voorbij. In de meest recente video zien we trombonist Victor die drie partijen inspeelt samen met bastrombonist Rommert: zij spelen het Trombone Quartet van Derek Bourgeois.

Video's steeds creatiever

De reacties op de filmpjes zijn volgens slagwerker Hans Zonderop erg goed. "Mensen vinden het heel leuk om te zien en te horen. En andersom zijn onze musici ook heel enthousiast." Hij vertelt dat de video's ook steeds creatiever worden. "Cellist Crit Coenegracht heeft zichzelf wel acht keer achter elkaar opgenomen. Dat is erg leuk om te zien, echt heel anders dan normaal."

Terug naar normaal, voor het coronatijdperk, zit er voor het Radio Filharmonisch Orkest voorlopig nog niet in. Het orkest telt rond de 123 leden, waarvan er meestal 80 samen op het podium staan. Zulke aantallen mogen op dit moment nog niet eens samen komen. "We hebben wel kleinere ensembles in het orkest maar nu spelen we in de Social Distancing Sessions ook in andere samenstellingen. We studeren thuis, maar willen ook uiting geven aan onze creativiteit want muziek maken dat gaat altijd door."

"Het is afwachten in welke vorm wij ons 75-jarige jubileum dit najaar kunnen vieren"

Hans Zonderop, percussionist radio filharmonisch orkest

Het orkest is nog in afwachting van hoe ze het 75-jarige bestaan zullen gaan vieren. Er waren grote plannen voor optredens in TivoliVredenburg in Utrecht het concertgebouw in Amsterdam in september.

Zonderop: "Het is afwachten hoe de coronaregels er in het najaar uitzien. We denken erover om in ensembles op te treden als we niet met z'n allen het podium op mogen. Verder zal NPO Radio 4 in de week van 13 tot en met 19 september volop aandacht aan het jubileum van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor besteden, dat gaat in ieder geval wel door", besluit hij.

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder maakte

Het herdenkingsconcert van het Radio Filharmonisch Orkest - NH Nieuws

Corona in 't Gooi'
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
💬 Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via Whatsapp. App 'NH GOOI AAN' naar 0888505651