Zaanstreek-Waterland

NL
V

Hoop onduidelijk voor horeca: "Duizenden mensen staan te popelen om de deur uit te gaan, die kunnen we niet kwijt"

7 mei 2020, 15.10 uur · Door Gerie Smit

VOLENDAM / PURMEREND - De horeca mogen per 1 juni onder bepaalde voorwaarden weer open. Maar er heerst nog veel onduidelijkheid bij de horecaondernemers wat die voorwaarden dan zijn. "En zelfs die 1 juni hangt nog in de lucht", vertelt Jan Zwarthoed voorzitter van KHN (Koninklijke Horeca Nederland) afdeling Edam-Volendam. "Dat heeft te maken met het Pinksterweekend dat eind mei is, misschien mogen we zelfs iets eerder open."

NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Maximaal dertig personen (inclusief personeel) mogen bij de horecazaken naar binnen met inachtneming van de anderhalvemeter-maatregel. Voorwaarde is ook dat alle gasten aan een tafel kunnen zitten. Reserveren wordt verplicht en gasten moeten worden gevraagd of ze kampen met gezondheidsklachten die kunnen duiden op corona. 

Zwarthoed vindt de versoepeling minimaal: "Het is veel te mager. Er zijn bedrijven die vijftig vierkante meter hebben en zaken die vijfhonderd vierkante meter zijn. Mogen die ook maar dertig personen binnen hebben?  En hoe zit dat met hotelgasten: mogen daar ook andere mensen bij?"

Quote

"Ze hadden beter kunnen zeggen: zoveel mensen per vierkante meter"

Jan zwarthoed, voorzitter khn afdeling Edam-Volendam

Een hoop vragen dus voor de Volendamse ondernemer, die zelf een hotel en restaurant runt op de dijk in Volendam.

In Purmerend zien de horecaondernemers het positief in, vertelt Arwin Versteyne, voorzitter van KHN in Purmerend: "We hebben hier dertig horecazaken rond de Koemarkt. De hele ochtend zijn we met alle ondernemers in overleg geweest over hoe we dit gaan aanpakken." Een oplossing hebben ze nog niet gevonden. "Volgende week gaan we in gesprek met de gemeente over wat precies onze mogelijkheden zijn."

Tekst loopt door onder foto

Koemarkt Purmerend - Google Streetview

"Natuurlijk zien wij ook mogelijkheden", voegt Zwarthoed toe. "Ook wij hebben aan de gemeente gevraagd over een uitbreiding van de terrassen. Daar hebben we nog geen antwoord op. Er staan duizenden mensen te popelen om de deur uit te gaan. Hoe gaan we dat aanpakken?"