Schiphol

Merkwaardige meivakantie voor de marechaussee op Schiphol: "De dynamiek is weggevallen"

7 mei 2020, 13.38 uur · Aangepast 8 mei 2020, 14.08 uur · Door Doron Sajet

Whatsapp

Wat de druktste meivakantie ooit op Schiphol had kunnen worden, is door de coronacrisis voor de Koninklijke Marechaussee misschien wel de saaiste ooit. Tijdens de piek van de meivakantie van 2019 telde Schiphol 240.000 passagiers op een dag. Van piekdagen spreekt de marechaussee dit jaar niet meer, met hoogstens 5.000 reizigers op een dag.

Marcel van den Engh van Koninklijke Marechaussee op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Kapitein Marvin van den Engh staat in een oorverdovend stille Vertrekhal 3 om zich heen te kijken. Aan de ongekende rust op Schiphol kan hij maar niet wennen. "Het is zo stil, zo onwerkelijk", zegt Van den Engh. Vorig jaar was hij operationeel teamleader van de afdeling GBB, de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart. Dat zijn de marechaussees met aanvalsgeweren die, als je pech hebt, hun ogen niet van je af houden tot ze zeker weten dat je niets verdachts van plan bent.

Van den Engh: "Zeker omdat ik hier zelf in Vertrekhal 3 vorig jaar in de meivakantie werkte. Je kon over de hoofden lopen. En als ik nu kijk, het is eigenlijk wel droevig."

Coronaproof

Op heel Schiphol krijgen de coronamaatregelen nu duidelijk vorm. Incheckbalies zijn ingepakt met spatschermen, de vloer ligt volgeplakt met anderhalvemeter-stickers, bankjes en stoelen zijn verwijderd en wat er nog wel staat hangt vol met rood-witte slingers. Ook de werkplekken van de marechaussee zijn aangepakt.

Van den Engh toont de paspoortcontrole en ook die is 'coronaproof'. Wachtmeesters zitten niet meer met zijn tweeën in een hokje en zitten achter een groot spatscherm. Waar mogelijk houden de marechaussees anderhalve meter afstand, "maar een een verdachte zelf vragen of hij zelf zijn handboeien omdoet, lukt natuurlijk niet", grapt hij.

NH Nieuws trok een middag op met de Koninklijke Marechaussee op Schiphol (tekst gaat verder onder de video):

Merkwaardige Meivakantie voor de Marechaussee - NH Nieuws/Doron Sajet

Ondanks dat er maar een handjevol passagiers Schiphol dagelijks passeert, schaalt de marechaussee niet af. Jarenlang was er een tekort aan personeel en dit jaar zou de marechaussee eindelijk genoeg mensen hebben aangenomen.

Maar thuis duimen draaien zit er niet in, vertelt Van den Engh: "Dat komt omdat we hier te maken hebben met een vereiste capaciteit tijdens een calamiteit. We kunnen vanuit Schiphol moeilijk mensen weghalen." Hij geeft toe dat de wachtmeesters zich af en toe doodvervelen: "Die mensen die hier komen werken, die komen natuurlijk voor een bepaalde dynamiek, die is nu weggevallen."

Dronken Rus

De marechaussee kon vanochtend toch weer in actie komen. Een dronken Rus had zijn koffer onbeheerd achtergelaten op Schiphol Plaza. Een explosievenhond sloeg op de koffer aan en een deel van Plaza werd korte tijd afgezet. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de Rus aangehouden, omdat hij ook voor overlast zorgde.

Corona op Schiphol
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol

Whatsapp