Ga naar Content
Amstelland

Bijna blinde Susan mist hardlopen met haar buddy

8 mei 2020, 07.00 uur · Aangepast 8 mei 2020, 07.18 uur
Door: Jasper Leegwater & Edgard Capriles · Foto: Susan Peters / NH Nieuws

AMSTELVEEN - Susan Peters is door de jaren heen steeds slechter gaan zien. Op dit moment ziet zij nog maar 1 procent. Om de kwaliteit van leven hoog te houden, heeft zij tal van oplossingen bedacht om met haar handicap om te gaan. Maar door de coronamaatregelen, kan zij nu veel minder. Een rondje hardlopen zit er voor Susan bijvoorbeeld de komende tijd niet in.

Sportieveling

Susan is, ondanks haar bijna volledige blindheid, een echte sportieveling. 's Winters gaat ze op wintersport en skiet ze met hulp van haar man de pistes af, buiten het skiseizoen om gaat ze vaak hardlopen met haar buddy Henny. Ze lopen dan niet hand in hand, maar met een lint in het midden.

Onderweg geeft Henny aanwijzingen om te voorkomen dat Susan struikelt of valt. "Ik ben heel graag buiten en ik loop ook heel graag hard. "Als ik met mijn buddy hardloop, is het van begin tot eind lekker kletsen en ondertussen met elkaar bewegen, dat zit er nu niet in."

Susan heeft wel veel contact met haar buddy. Ze woont in dezelfde straat, dus zo af en toe komen ze elkaar tegen. Ook bellen ze elkaar met enige regelmaat. "Maar dat is toch anders dan wanneer je met een lintje verbonden bent en een rondje door de polder rent."

Susan kan niet hardlopen door corona - NH Nieuws

Blindengeleidehond

Voor mensen met slecht tot nauwelijks zicht, is de blindengeleidehond een ultieme uitkomst. Gelukkig staan de twee zwarte labradors van Susan ook nu voor haar klaar. "Zeker met het mooie weer, maar ook als het regent ga ik graag met ze uit. Het is een van de weinige dingen die ik alleen kan doen. Ik ben extra blij met deze kanjers."

Susan kan niet wachten tot haar sociale leven weer op gang komt. "Het is ook wel weer leuk om de vleugels uit te kunnen slaan. Lekker een terrasje pakken bijvoorbeeld en ik mag ook wel weer een keer naar de kapper", zegt Susan lachend. 

Foto:

Wat zeggen de experts?

NH Nieuws vroeg aan drie experts wat plotselinge rust met ons doet. Gedijen wij hier juist bij of snakken we naar fysiek contact? Lees hier wat een medewerker van De Luisterlijn, een psychiater en een onderzoeker hierover zeggen.