Ga naar Content

Wielervereniging West-Frisia koerst virtueel door: "Het explodeert nu"

BOVENKARSPEL - De  jeugd van Wielervereniging West-Frisia mag vanavond weer op de fiets stappen, maar ook de volwassenen mogen de voeten op de pedalen zetten. Dan wel niet op de baan of op de weg, maar vanuit huis.

Zwift NL League - Foto: Zwift NL League

Online wielrennen gaat niet zoals gamen vanaf de bank, de renners werken zich daadwerkelijk in het zweet, vertelt Ploegleider Tino Haakman. "Wielrenners hebben tegenwoordig allemaal een smarttrainer die ze koppelen aan hun fiets. De wedstrijden vinden plaats op de Indoor Cycling App Zwift, waar dagelijks al honderd wedstrijden plaatsvinden."

"Dat bestond altijd al, maar nu explodeert het", vertelt Tino Haakman enthousiast. "Je kunt tegen iedereen ter wereld wedstrijdrijden op ieder moment van de dag. Daar is nu een heuse competitie bij gekomen." De volwassenen van de eliteploeg van West-Frisia rijden vanavond hun eerste wedstrijd in de Zwift-NL League: een online competitie voor de beste ploegen van Nederland. "Er worden zes wedstrijden verreden op zes verschillende parcoursen. Door de smarttrainer, merk je het echt wanneer je omhoog moet fietsen of een afdaling hebt, daar past je fiets zich op aan. Zelf als jij achter iemand rijdt voel je dat het lichter trapt en ook het terrein wordt meegenomen", legt Haakman uit.

"Je kunt tegen iedereen ter wereld wedstrijdrijden op elk moment van de dag"

Tino Haakman - Ploegleider West-frisia

Toch is e-rijden volgens hem anders dan op de weg. "Een van onze jongens Mick Kemper wint nu online van jongens die hij op de weg normaal gesproken niet klopt. Op de weg is meer spel: je moet vechten voor je plek in een groepje. Online kun je als het ware door elkaar heen fietsen."

De competities op Zwift zijn niet alleen voor de renners een vervanging, maar ook voor de sportliefhebber die de koers vanaf de bank wil volgen. "Vanmiddag om 15:00 uur is er zelfs een virtuele wedstrijd op Eurosport te zien", vertelt de ploegleider opgetogen. Wie de West-Frisia renners wil volgen kan vanavond om 20:00 uur hier terecht voor een live verslag, inclusief voor- en nabeschouwing. Net zoals in het echt.

Benieuwd hoe e-racing er uitziet? Kijk hier hoe Mick Kemper van West-Frisia het Open Nederland Kampioen werd:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Whatsapp ons
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003.

Lees ook