Ga naar Content
West-Friesland

Midden in de nacht sporten: hardloopgroep uit Medemblik doet alternatieve bevrijdingsvuurestafette

5 mei 2020, 21.30 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

MEDEMBLIK - Al twaalf jaar lang brengt Loopgroep Medemblik het Nationale Bevrijdingsvuur op 5 mei van Wageningen naar Medemblik. Door het coronavirus gaat dat dit jaar niet door. Daarom bedacht hardlooptrainer Linda van der Stal een alternatief in eigen regio.

"Normaal gaan we altijd naar Wageningen en krijgen we om twaalf uur 's nachts het bevrijdingsvuur overhandigd", vertelt Linda van der Stal. "Die nemen we dan hardlopend mee terug naar Medemblik, waar we het bij het monument op de Nieuwstraat aansteken."

Van der Stal is acht jaar verbonden bij de loopgroep en vond het lastig dat ze met haar team het bevrijdingsvuur niet naar Medemblik kon brengen. Daarom stuurde ze afgelopen vrijdag haar eigen plan in de groepschat.

Tekst loopt door onder de video

200505_BEVRIJDINGSLOOP - NH Nieuws

Haar idee was om de estafette in eigen regio te doen. Wie meedoet staat voor een uitdaging, want de starttijd was voor de fanatiekelingen al om 00:00 uur vannacht. Dat weerhield de sportievelingen niet, die verdeeld over de dag in duo's werden ingedeeld. Nadat de duo's een uur hebben hardgelopen sturen ze een selfie met hun bevrijdingsvuur in de groepsapp en daarna kan de volgende van start. De laatste ronde zat er om 15:00 uur op.

"We hebben zelfs uren dubbel gevuld en zo liepen we met 35 lopers de estafette", vertelt van der Stal trots. Normaal gesproken leggen ze vanuit Wageningen naar Medemblik 130 kilometer af. Maar na vandaag heeft het team gezamenlijk 348 kilometer in de benen.

Wat is het Bevrijdingsvuur en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette?

In de nacht van 4 mei op 5 mei wordt ieder jaar het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Het symboliseert de overgang van herdenken op 4 mei naar vieren op 5 mei. Eén van de activiteiten hieraan verbonden is de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. Door lokale verenigingen wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland.

Met een voldaan gevoel werd daar aan het einde van de dag op geproost. Op gepaste afstand: digitaal kwam het team bijeen om het glas te heffen. "Super geregeld, proost allemaal", klinkt het uit de laptop. 

Voor de hardlooptrainer was het ook een mooie manier om samen bij de vrijheid stil te staan. "Ik ben er heel blij mee! Het enthousiasme van iedereen en dat ze elkaar helpen. Tja, daar ben ik heel trots op!"

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].