Ga naar Content

Vloggende priester over eenzaamheid tijdens coronatijd: "Het nodigt uit creatief te zijn"

VOLENDAM - Voor veel mensen is de coronatijd een moeilijke periode om je doorheen te slaan. Maar er zijn ook mensen die er positieve dingen uit halen. Zoals priester Anton Goos, die nu meer tijd heeft voor zowel zijn werk als zijn privéleven.

Priester Anton Goos vlogt en bakt - NH Nieuws / Stephan Brandhorst

Met zijn werk als priester in de St. Vincentiuskerk in Volendam, is Goos (34) normaal geproken al tien tot twaalf uur per dag bezig. "Ik probeer zoveel mogelijk bij de mensen langs te gaan, in de kroeg met de jongeren in contact te zijn en natuurlijk zijn er de missen. Dat kan nu allemaal niet meer", stelt de priester. Maar hij heeft vooral oog voor de positieve veranderingen. "Ik ontmoet wat minder mensen, maar de ontmoeting vindt bij mij op andere manieren plaats. Het nodigt uit om creatief te zijn."

"Het doet mij kijken naar de binnenkant", vertelt de in Groningen geboren Goos, die via Limburg uiteindelijk in Volendam neerstreek. "Wanneer je aan de buitenkant wordt afgesloten, heb je meer tijd om naar de binnenkant te kijken. Meer tijd voor gebed, reflecteren, meer tijd voor mijn werk."

"Wie ziet nou een bakkende priester die zichzelf is?"

Volendamse priester Anton GOOS

"Het doet mij beseffen dat mijn geluk niet afhangt van gezondheid, van familie, van vrienden die ik in mijn persoonlijk leven zou ontmoeten of van financiën", stelt Goos. "Nee, mijn geluk en zekerheid hangen puur en alleen af ​​van mijn geloof."

Goos voelt zich dan ook niet alleen, integendeel. Hij houdt contact met zijn gelovigen en doet dat op een wel heel bijzondere manier. "Tijdens het gamen onderhoud ik de contacten met de jongeren en daarnaast heb ik ook nog tijd voor een andere hobby van mij, wat intens leuk is: bakken en daarover vlogs maken."

"Wie ziet nou een bakkende priester die zichzelf is?", vertelt een razend enthousiaste Goos in zijn pastorie. Op YouTube heeft hij intussen meer dan tweehonderd abonnees. De meeste van zijn video's zijn bakvlogs, maar met Pasen kroop hij weer in zijn priesterrol en vertelde het paasverhaal via social media.

Foto:

Wat zeggen de experts?

NH Nieuws vroeg aan drie experts wat plotselinge rust met ons doet. Gedijen wij hier juist bij of snakken we naar fysiek contact? Lees hier wat een medewerker van De Luisterlijn, een psychiater en een onderzoeker hierover zeggen.