Ga naar Content

Heel grote beschuit met muisjes: Olifantje geboren bij Artis

AMSTERDAM - Heel grote beschuit met muisjes: er is gisteravond een olifantje geboren in Artis! Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Na een zwangerschap van 634 dagen kwam het kalf in slechts één minuut ter wereld en een kwartier later stond het al op vier poten. 

Foto:

De bul werd gisteravond om 21.09 uur geboren in de Amsterdamse dierentuin.  Na een paar uur dronk het kalf van de eerste moedermelk, biest genaamd. Dit is het vijfde kind van moeder Thong Tai, de matriarch van de kudde Aziatische olifanten. Zijn zusje Sanuk, kwam ruim drie jaar geleden ter wereld. Met de nieuwste aanwinst is de ARTIS-kudde nu vijf olifanten sterk. 

Bevallen in alle rust

De verzorgers hadden maandagavond al via de camera’s al opgemerkt dat er iets stond te gebeuren. De kudde vertoonde vanaf 20.00 uur ander gedrag. De dieren liepen heen en weer, klapperden met de oren, zwiepten met de staarten en maakten een kakofonie van geluiden. De verzorgers waren op dat moment in allerijl onderweg naar ARTIS. Toen ze aankwamen in het binnenverblijf van de olifanten was het kalf al geboren. “Maar zo’n kalfje al op vier poten zien staan is natuurlijk ook een prachtige binnenkomst”, aldus Peter Bleesing, olifantenverzorger in ARTIS.

Familiegebeurtenis

De twee dochters van de olifantenkoe waren bij de geboorte aanwezig en hadden veel interesse in het kalf. Ze bleven constant in de buurt en liepen na de geboorte meteen rondjes om hun nieuwe halfbroer. Zijn vader, de bul, verbleef op enige afstand. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

ARTIS verwacht dat het olifantje op vrijdag 8 mei voor het eerst naar buiten gaat.