Gooi

NL
V

Geen vlag op Naarder stadhuis met Bevrijdingsdag: "Mag niet van arbowet"

5 mei 2020, 13.52 uur · Aangepast 8 mei 2020, 06.45 uur · Door Redactie

NAARDEN - Hoewel we vandaag 75 jaar geleden bevrijd zijn, wordt daar niet voor gevlagd op het stadhuis of de Grote Kerk van Naarden. Naarders spreken van grote schande en zijn woest. "Die vlag hoort daar gewoon te hangen, zeker op 4 en 5 mei", zo spreekt politicus Jelmer Kruyt uit Naarden namens zijn achterban.

Adobe Stock

Op het gemeentehuis van de gemeente Gooise Meren in Bussum hangt de vlag wel uit. De burgemeester staat echter met zijn rug tegen de muur als het gaat om de vlaggen in Naarden. Het is niet mogelijk om op beide gebouwen te vlaggen vanwege de arboinspectie. Daarom is er gekozen voor een alternatief: er hangen vandaag extra vlaggen op het Ravelijn en voor de Grote Kerk Naarden. 

Politicus Kruyt neemt duidelijk geen genoegen met de uitleg van de gemeente. Hij besloot daarom om op eigen houtje contact te leggen met brandweer Bussum die wel oren had naar het plan. De brandweer wilde best een ladderwagen ter beschikking stellen om de vlag te bevestigen.

De burgemeester gaf daar echter geen groen licht voor deze 'oplossing' van Kruyt.  Burgervader Ter Heegde verwees naar de restricties en geboden alternatieven. "Er wordt alleen gevlagt op openbare gebouwen zoals het gemeentehuis," aldus de woordvoerder van de gemeente.

Quote

"Wij nemen hier geen genoegen mee en willen dat er een oplossing komt"

jelmer kruyt, fractievoorzitter GDP

Het GDP laat het daar niet bij zitten. "Het is teleurstellend dat de burgemeester geen toestemming wilde geven. De twee plekken waar nu extra vlaggen zijn zien wij ook echt niet als een oplossing."

Historisch besef

"Je hebt echt geen historisch besef als je denkt dat het een oplossing is om aan de overkant van de straat op een pleintje een vlag te hangen. Wij willen de driekleur zien wapperen op de historische gebouwen. Dat is honderden jaren goed gegaan en opeens kan dat niet meer. Wij begrijpen dat niet."

De partij neemt dan ook geen genoegen met de restricties. "We zullen het rapport van de arbo-inspectie opvragen en schriftelijke vragen aan het college stellen."

Petitie

Een inwoner is ook een online petitie gestart omdat ze willen dat de vlag weer kan wapperen op zowel het stadhuis als de Grote Kerk Naarden. De GDP ondersteunt die uiteraard.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!