Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Bijzonder: Alkmaarse trompetters blazen taptoe vanaf de Molen van Piet

4 mei 2020, 22.25 uur · Aangepast 5 mei 2020, 22.10 uur · Door Anne Klijnstra

ALKMAAR - Vier trompettisten van het Stedelijk Harmonieorkest Alkmaar hebben even voor 20.00 uur het 'Taptoe Infanterie' geblazen vanaf de omloop van de Molen van Piet. Het bekende signaal wordt altijd voorafgaand aan de twee minuten stilte gespeeld.

Door de coronamaatregelen is er landelijk een aangepaste dodenherdenking. Normaal gesproken speelt het orkest bij de herdenking aan de Harddraverslaan in Alkmaar. Die bijeenkomst ging niet door, waardoor trompettist Gosse Postma een alternatief bedacht. "Heel bijzonder, echt super gaaf."

Trompettisten spelen taptoe vanaf de Molen van Piet - NH Nieuws

Postma kwam op het idee door de oproep van een Haarlemse trompettist, die voorstelde om verspreid door het hele land individueel het signaal te laten klinken. "En historisch blijkt de Molen van Piet ook nog een traditie te hebben", verklaart hij. 

"Vlak na de Tweede Wereldoorlog speelden orkestleden met Kerst kerstliedjes vanaf de molen. Die traditie bestaat niet meer. Nu met deze coronatijd is het de tijd om dat een keer te doen. Ik zie het tegen de jongens en die vonden het een prachtig idee."

Op meerdere plaatsen in Noord-Holland klonk het taptoe. Ook vanaf de kathedraal in Haarlem en vanaf verschillende kerktorens op Texel.

Daarnaast was in Alkmaar de klok van de Grote Kerk goed te horen. De 17-jarige Julius Meijer had de eer om vanaf 19.45 uur tot even voor achten de klok te luiden vanwege dodenherdenking.